Download Brochure opleidingen Omgevingszorg Collectief
Vraag nu meer info en/of offerte voor in-company training aan
Voorkom de grote verveling - Intramuraal en Extramuraal
Volgens de inzichten van dr. Anneke van der Plaats
Waarom een dag- en tijdbestedingsprogramma voor mensen met dementie
“Kind, heb ik nog een taak?”
Mevrouw de Koning, december 2012
Mensen met dementie zijn steeds minder goed in staat om zelf te bedenken wat zij zouden kunnen doen om de dag door te komen. ‘De grote verveling’ die zij hierdoor ervaren is een belangrijke oorzaak van niet begrepen (probleem)gedrag zoals dwangmatig slapen, roepen, onderling ruzie maken en ronddolen. Het aanbieden van zinvolle tijdsbesteding is daarom een heel belangrijk onderdeel van professionele zorg.
De Brein Omgeving Methodiek biedt professionals goede handvatten om hier vorm en inhoud aan te geven, met de ‘juiste prikkels’ en de ‘juiste activiteiten’ op het ’juiste moment’ van de dag of nacht. De cursus Zinvolle Dagbesteding leert deelnemers om deze methodiek in de praktijk toe te passen en hoe hier collega’s en mantelzorgers bij betrekken.
Resultaat
U kunt de omgeving en het gedrag van iemand met dementie beter observeren en duiden. Daardoor bent u in staat om op een effectievere manier zinvolle activiteiten aan te bieden. Doordat u het gedag beter begrijpt, weet u wat er gedaan kan worden om het gevoel van welbevinden bij mensen met dementie te vergroten. U bent zich beter bewust van de gevoelens van mantelzorgers en kunt hen uitleggen hoe zij een rol kunnen spelen in de dagbesteding. U heeft een plan gemaakt om de zinvolle dagbesteding in de eigen werksituatie verder vorm en inhoud te geven waardoor probleem-gedrag sterk af kan nemen.
Voor wie
- De cursus wordt aangeboden op locatie bij bedrijven/zorgorganisaties (in-company) of aan groepen die zelf zijn samengesteld, met een minimum van 6 en een maximum van 12 deelnemers. Daarnaast kunnen wij een online een individueel coachingstraject verzorgen. Neem contact op voor meer informatie en een begroting.
- De cursus is bedoeld voor activiteitenbegeleiders, activiteitencoördinatoren, medewerkers welzijn, medewerkers dagopvang, medewerkers dagverzorging en gastvrouwen.
- Deelnemers zijn werkzaam in de psychogeriatrische zorg en te beschikken over ervaring in de omgang met mensen met dementie.
Globale inhoud
Tijdens de cursus komen de volgende leerinhouden aan de orde:
- Kennis van de werking van gezonde hersenen en van de hersenen van mensen met dementie;
- Observeren van de huidige praktijksituatie en onderscheiden op welke momenten professionals de zorg op zich moeten nemen voor de tijdsbesteding;
- Bepalen voor de eigen praktijksituatie welke activiteiten, op welk tijdstip een positieve invloed kunnen hebben op de omgeving en het welzijn van de mensen die daar verblijven;
- Onderkennen wat de invloed is van de aanwezigheid van professionals en mantelzorgers op de beleving van mensen met dementie;
- Manieren voor uitnodigen van mensen met dementie om actief te worden;
- Leren hoe de kennis en vaardigheden over te dragen op collega’s en mantelzorgers;
- Een plan van aanpak maken voor zinvolle tijdsbesteding in de eigen werksituatie, zowel voor een groep als individueel (toets).
Het resultaat van deze cursus kan zijn dat we gezamenlijk een ‘anti-vervelingboekje’ samenstellen en dit via de Dementie-winkel.nl wereldkundig maken.
Door het Omgevingszorg Collectief
Het Omgevingszorg Collectief is een samenwerkingsverband van deskundigen uit diverse disciplines die ‘Hersenkunde’ toepassen in de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn voor mensen met dementie en NAH. De Brein Omgeving Methodiek, die ontwikkeld werd door dr. Anneke van der Plaats, is een zéér grote inspiratiebron. Haar visie op Omgevingszorg wordt in de Zorgstandaard Dementie van harte aanbevolen. Alle opleidingen en cursussen van Omgevingszorg Collectief zijn in de loop der jaren door onze experts ontwikkeld.
Docenten
De opleiding wordt verzorgd door Lida Waterlander, Ilja Kuipers en Sigrid van der Sar.
Brein Omgeving Methodiek
De opleidingen en cursussen zijn gebaseerd op belangrijke nieuwe inzichten uit de neuro-wetenschappen. Op basis hiervan heeft dr. Anneke van der Plaats de Brein-Omgeving Methodiek ontwikkeld. Mensen met dementie reageren vaak impulsief, niet weldoordacht. Het gedrag wordt sterk afhankelijk van 'De Omgeving’. Een niet aangepaste, ongunstige omgeving speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van niet begrepen (probleem)gedrag. In een aangepaste omgeving krijgen mensen met dementie vooral gunstige, doelgerichte prikkels aangereikt waardoor zij de fysieke omgeving en de dagelijkse gang van zaken intuïtief kunnen begrijpen. Daardoor vermindert de stress en kunnen zij zich meer adequaat en genormaliseerd gedragen. Het ligt dus voor de hand dat in de gezondheids- en welzijnszorg de ambitie groeit om te werken aan een optimale woon-leefomgeving voor mensen met dementie.
De methodiek helpt deelnemers aan de cursus om systematisch de omgeving van mensen met dementie te observeren en na te denken over verbeteringen die in deze omgeving kunnen worden aangebracht om het woon- leefklimaat af te stemmen op de behoeften van deze doelgroep.
Onder de omgeving verstaan wij
- De bouw en inrichting van de woon-leefomgeving;
- De manier waarop hulp, zorg en begeleiding wordt geboden;
- De tijdsbesteding.
Voor meer informatie over de methodiek en een folder met een overzicht van overige opleidingen: zie de bijlagen.
In-company
De wordt op uw eigen locatie verzorgd voor een groep met 6-12 deelnemers. Daarnaast kunnen we een online een individueel coachingstraject verzorgen. Neem contact met ons op voor meer informatie en een kostenbegroting.
Vraag nu meer info en/of offerte voor in-company training aan
Studiebelasting
De studiedagen bestaan uit 7 effectieve lesuren per dag. Voor elke studiedag moet rekening gehouden worden met 7 uren voorbereiding, uitvoering en verwerkingstaken.
Aantal deelnemers
Maximaal 15.
Toetsing en certificering
De cursus wordt afgesloten met een toets. Behalen van het certificaat geeft toelating (met korting) tot de opleiding Brein-Omgeving Coach.
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij de volgende registers:
- Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V (Verpleegkundigen en Verzorgenden) en Register Zorgprofessionals:
- Geriatrie-Gerontologie;
- GGZ;
- Kwaliteitsregister V&V,
- Palliatieve Zorg;
- SPV;
- Wijkverpleegkunde.
- Registerplein:
- Agogen (AG);
- Cliëntondersteuners–SPH –SPW;
- GGZ-agogen (Activiteitenbegeleiding- Welzijn);
- Maatschappelijk werk (MW).
Meer informatie
Voor meer informatie over deze cursus kunt u een e-mail sturen naar info@dementie-winkel.nl.
Wilt u meer informatie over de overige opleidingsmogelijkheden van Omgevingszorg Collectief? De brochure kunt hier downloaden:
Download Brochure opleidingen Omgevingszorg Collectief