SilverFit Alois creëert geluksmomenten
Met de SilverFit Alois creëert u geluksmomenten voor kwetsbare cliënten, zoals mensen met dementie. De Alois bevat activiteiten die lichaamsbeweging stimuleren, sociaal contact bevorderen, cognitief uitdagen of juist ontspanning bieden. De Alois is eenvoudig in gebruik zodat ook vrijwilligers, familie en mantelzorgers activiteiten kunnen ondernemen met bewoners, zowel individueel als in een groep. Met de SilverFit Alois is er altijd iets te doen, te zien en over te praten. Dit zorgt voor een gezellig samenzijn, plezier en ontspanning.
VIDEO
Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan
Vraag bij Dementie-winkel.nl nu geheel vrijblijvend een offerte aan. SilverFit neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak te maken voor een demonstratie van de SilverFit Alois op uw locatie. Wanneer u tot aanschaf overgaat ontvangt u vervolgens een kostenbegroting.
Stimulerende en ontspannende activiteiten
De SilverFit Alois bestaat uit een verrijdbaar touchscreen met een 3D camera die bewegingen van de cliënt registreert. Het systeem is zowel geschikt om te gebruiken voor dagbesteding als voor het beweegprogramma op diverse afdelingen.
De Alois biedt een breed scala aan stimulerende en ontspannende activiteiten ter bevordering van het welzijn van kwetsbare cliëntgroepen. Het systeem motiveert op een prettige manier om fysiek, cognitief, sociaal en emotioneel actief te zijn. Ook bevat het een aantal activiteiten waarmee een bewoner kan ontspannen, zoals kijken naar een levensecht aquarium of haardvuur.
De grote diversiteit van activiteiten en de mogelijkheid om een persoonlijk oefenpalet aan te maken voor elke individuele bewoner, maken de SilverFit Alois geschikt voor het aanbieden van belevingsgerichte zorg.
Activiteiten met persoonlijke foto’s
Het toevoegen van persoonlijke foto’s biedt een extra mogelijkheid om de activiteiten nog meer op de persoonlijke beleving van elk individu af te stemmen. Denk hierbij aan puzzelen, memory of ‘raad het plaatje’. Ook bevat de Alois een ‘photobooth’-activiteit waarmee gebruikers zelf foto’s kunnen maken en labels kunnen toevoegen aan de foto’s.
Reis door de tijd
De Alois bevat onder andere historische foto’s van verschillende steden en objecten om samen herinneringen aan op te halen. Voor veel mensen zijn de foto’s van hun oude woonplaats een feest van herkenning. Herinneringen komen los en daarmee de emoties en de verhalen. Ook de virtuele tours door steden en toeristische plekken, filmpjes van dieren en muziek zijn aanleiding voor mooie, zinvolle momenten waarbij bewoners weer even het gevoel hebben dat zij aan het leven deelnemen.
Minder eenzaamheid, meer samenzijn
Mensen met dementie zijn vaak gelukkiger als er regelmatig bezoek komt. Daarentegen is op bezoek gaan voor familieleden vaak ongemakkelijk, omdat ze niet goed weten wat ze moeten doen tijdens een bezoek. Hier biedt de Alois uitkomst. Hier biedt de Alois uitkomst. Het systeem bevat verschillende spellen die de cliënt en familie (en mantelzorgers of vrijwilligers) samen kunnen spelen.
Makkelijk in gebruik
De werking van het systeem behoeft weinig uitleg, zodat de familie van een cliënt – en vaak ook de cliënt zelf – de Alois zelfstandig kan bedienen. Zo draagt de Alois bij aan een vermindering van eenzaamheid, zorgt het systeem voor meer betrokkenheid van familie en nodigt het uit tot sociale interactie.
Wetenschappelijk gefundeerd
De Alois is ontwikkeld aan de hand van wetenschappelijke inzichten, aangevuld met praktijkervaring van zorgprofessionals, mantelzorgers en cliënten.
Bewegen heeft verschillende positieve effecten voor mensen met dementie
Scherder (2010) heeft onderzoek gedaan naar het belang van bewegen met betrekking tot de werking van de hersenen. Het onderzoek laat zien dat fysiek en sociaal actief zijn het welzijn van mensen met dementie verbetert en dat probleemgedrag afneemt.
Heyn et al. (2004) komen op basis van een evaluatie van 30 studies tot de conclusie dat bewegen voor mensen met dementie een duidelijk positief effect heeft op fysieke uitkomstmaten zoals cardiovasculaire fitness, kracht en flexibiliteit; maar daarnaast ook op het functioneren in het dagelijks leven, cognitie en gedragsproblematiek.
Bewoners lachen vaker tijdens activiteiten
Schreiner et al. (2005) lieten zien dat bewoners met dementie tijdens activiteiten zeven keer vaker lachen of plezier hebben dan gedurende de rest van de dag. De overige tijd brengen ze vaak alleen door, al dan niet apathisch. De studie adviseert een aanpak waarbij er gedurende de hele dag activiteiten worden georganiseerd voor bewoners met dementie.
Minder agitatie, onrust en depressie
Testad et al. (2014) keken naar het effect van verschillende activiteiten op psychisch functioneren en gedrag bij mensen met dementie. De onderzoekers laten zien dat reminiscentie, zoals oefeningen met persoonlijke foto’s, depressiviteit vermindert. Activiteiten met muziek leiden tot minder agitatie en minder onrust.
Een betere stemming
Pisica Donose et al. (2018) vroegen bewoners met dementie voor en na een therapiesessie met de SilverFit Alois hun gevoel aan te duiden middels een vragenlijst. Er was een grote verbetering te zien in stemming van de bewoners na deelname aan de therapiesessies.
Beter eten en minder gewichtsproblemen
Edwards & Beck (2013) hebben onderzoek gedaan naar het effect van een aquarium in de woonkamer van verpleeghuisbewoners met dementie. Het bleek dat mensen die naar een aquarium konden kijken, gemiddeld beter aten en minder gewichtsproblemen kenden. Daarom heeft SilverFit een virtueel aquarium aan de Alois toegevoegd.
Componenten en opties