Samenvatting
Ad Nouws bundelde autobiografisch materiaal dat hij verzamelde in gesprekken met tientallen mensen die de ziekte van Parkinson in hun leven zagen opdoemen. In die zin is dit boek geschreven van 'binnenuit'.
Het boek ordent de terugkerende elementen in de verhalen van mensen met parkinson. Heel langzaam ontstaat een grondpatroon van veranderingen die de ziekte van Parkinson "van binnen" teweegbrengt.
Recensie
"In de 3 jaar dat ik nu weet dat ik de diagnose Parkinson heb gekregen, had ik in de eerste instantie nooit van mijn neuroloog vragen gekregen over hoe het nu mentaal met mij ging.
Na een second opinion op mijn verzoek, bleek dat er ook mentale aspecten spelen in mijn situatie. Dit boek heeft mij geholpen om te zien hoe patiënten met Parkinson te maken hebben met dezelfde uitdagingen als waar ik mee heb te maken. Ik ben mijzelf veel beter gaat begrijpen."
KJPZ
"Er zijn bij het grote publiek veel onjuiste ideeën over de verschijningsvormen en behandelingen van de ziekte van Parkinson bekend. Onderzoeker Ad Nouws behandelde een groot aantal patiënten met Parkinson. Opvallend waren de stress en cognitieve veranderingen bij de patiënten.
Zijn ervaringen met de praktische beleving van deze patiëntengroep hebben in sommige gevallen geleid tot aanpassing van de achtergrondideeën over het gedrag van een Parkinsonpatient. Ook blijkt dat de rol van mantelzorgers meer aandacht en ondersteuning verdient.
Zowel patiënten zelf als mensen in hun omgeving zullen zich herkennen in dit boek. Zonder deze kennis zal het niet eenvoudig zijn om als niet-Parkinsonpatient los te komen van het beeld van een trillende, kromme figuur. Wil je iemand met Parkinson beter begrijpen, dan is dit boek daar een goed hulpmiddel voor."
H. Christians
Bestellen
Over de auteur
Ad Nouws (1951) studeerde psychologie in Nijmegen en was medeoprichter van de Winklerkliniek in Wolfheze, centrum voor neuropsychiatrie. Daar behandelt hij bijna uitsluitend mensen met de ziekte van Parkinson. Hij geeft regelmatig voordrachten en hij verzorgt onderwijs. Hij heeft veel gepubliceerd en maakte documentaires op het gebied van geheugen, geheugentraining, dementie, de ziekte van Parkinson en de aard en noodzaak van therapie aan mensen met hersenziekten.