Waarom en voor wie
De lezing
‘De wondere wereld van dementie’ over de inzichten van dr. Anneke van der Plaats vanuit de moderne hersenkunde is relevant voor iedereen die privé of via haar/zijn werk in aanraking komt met mensen met dementie. Op verzoek gevolgd door de presentatie
‘Bouwen en inrichten voor dementie. De omgeving als kompas voor het brein’.
Wanneer mensen de werking van het dementerende brein begrijpen, kunnen zij zelf praktische oplossingen bedenken om mensen met dementie een gevoel van eigenwaarde en welbevinden te geven. Vaak wordt de zorg dan niet meer als een enorme last ervaren en kan men de persoon met dementie veel langer thuis verzorgen. Een belangrijk inzicht is dat mensen met dementie volledig afhankelijk worden van ook de fysieke omgeving. Na de lezing (of workshop) gaat het publiek naar huis met een aantal praktische handvatten voor de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn.
De lezingen zijn verhelderend en interactief
Met enthousiaste instemming van Anneke van der Plaats geeft Jos Slutter al vele jaren haar lezing ‘De wondere wereld van dementie’. Op verzoek gevolgd door de presentatie ‘De omgeving als kompas voor het brein’.
In
‘De wondere wereld van dementie’ bespreekt hij de werking van de hersenen. Hiermee geeft Jos een verrassende kijk op het brein van mensen met dementie en uw eigen brein. Duidelijk wordt wat de invloed is van de omgeving op het ontstaan van gedrag. Het in de praktijk toepassen van kennis uit de Neurowetenschappen heeft onmiddellijk een positief effect op het gedrag van bewoners, medewerkers en uzelf. Een inzichtelijk verhaal dat direct voor iedereen begrijpelijk is. Een echte eyeopener!!
De presentatie
‘Bouwen en inrichten voor dementie. De omgeving als kompas voor het brein’ gaat dieper in op de grote betekenis van de fysieke omgeving voor mensen met een beschadigd brein (Neuroarchitectuur). Dankzij kennis uit verschillende wetenschappelijke disciplines is bekend dat de omgeving een grotere invloed heeft op de kwaliteit van leven en gedrag van mensen die zorg nodig hebben, dan op welke andere groep ook. Met de huidige kennis en ervaring zijn er grote effecten te bereiken door te kijken naar de continue wisselwerking tussen de omgeving en de gebruiker. De fysieke omgeving kan de gedragsmogelijkheden van een individu bepalen (en beperken) en zodoende een directe invloed hebben op het functioneren van bewoners en medewerkers.
Beide presentaties zijn dynamisch en altijd praktijkgericht.
Over Jos Slutter
Jos Slutter is als onafhankelijk docent en adviseur gespecialiseerd in Wonen, Zorg en Welzijn voor mensen met dementie, (N)AH en VG. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen en symposia. Hij lid van het Omgevingszorg Collectief en docent van verschillende opleidingen die samen met Anneke van der Plaats ontwikkeld zijn.
Jos is mede ontwikkelaar van de zesdaagse cursus
‘Ontwerpen, bouwen en inrichten voor dementie, een integrale benadering’. Deze cursus is bestemd voor architecten, interieurarchitecten, vastgoedmanagers, facilitair managers Zorg en Welzijn e.d.
Praktische informatie
De lezingen kunnen een onderdeel zijn van een Alzheimercafé, congres, symposium, workshop, kick off van een cursus e.d. De tijdsduur wordt in overleg bepaald. U kunt ook aangeven wat eventuele wensen m.b.t. aandachtspunten zijn.