Leuk én leerzaam
Dit spel is naast leuk ook leerzaam. Ontdek wat het betekent om koning of koningin zijn, want wat weet je daar nu eigenlijk echt van? En hoe ‘koninklijk’ ben je zelf? Hoe zou jij op leuke of lastige ‘koninklijke’ situaties reageren?
De kaarten brengen mensen op een speelse manier in gesprek over alles wat met het Koninklijk Huis te maken heeft. Zo komen ervaringen, kennis, meningen en waarden en normen naar boven. Elke vraag en elk antwoord kan tot een nieuw interessant gesprek leiden.
Inspelen op de groep met de verschillende sets spelkaarten
‘Een Koninklijk Spel’ is geschikt voor iedereen die van het Oranjehuis houdt of er meer van wil weten. Als spelleider kun je accenten leggen door de verschillende soorten spelkaarten. ‘Een Koninklijk Spel’ bevat drie soorten kaarten met ieder zeventig vragen.
Op de achterzijde van elke kaart vind je het antwoord, ondersteund door een leuke illustratie. Lekker makkelijk! Bij de blauwe kaarten staan daar voorbeelden van mogelijk antwoorden. Bij blauw is elk antwoord goed, maar als een speler geen antwoord weet te verzinnen, kun je hem een keuze laten maken uit de voorbeelden.
De rode kaarten
Deze vragen gaan over de betekenis van woorden en spreekwoorden. Er zitten ook vragen bij over het protocol (hoe het hoort) en over tradities.
Voorbeelden:
- Wat is een defilé?
- Wat betekent dit spreekwoord of gezegde? De prins op het witte paard.
- Zing het eerste couplet van het Wilhelmus.
- Wanneer krijg je een koninklijke onderscheiding (een lintje)?
De blauwe kaarten
De open vragen op deze kaarten leiden tot erg interessante gesprekken en tot leuke discussies!
Voorbeelden:
- Je gaat op bezoek bij de koning en koningin. Wat neem je mee?
- De koning en koningin zijn op bezoek bij een carnavalsvereniging. De polonaise wordt ingezet. Moet het koninklijk paar meedoen?
- Zou jij koning of koningin willen zijn? Waarom?
- Moet een koning altijd het goede voorbeeld geven aan zijn volk? Mag hij bijvoorbeeld overgewicht hebben of roken?
De oranje kaarten
Deze bevatten vragen over het Koninklijk Huis, bijvoorbeeld over namen, geboortedata, bijzondere gebeurtenissen enz..
Voorbeelden hiervan zijn:
- Noem de laatste drie regerende vorstinnen die Nederland heeft gehad.
- Hoe heette de man van prinses Beatrix?
- Naar welk Oostenrijks dorp gaat de koninklijke familie altijd op wintersportvakantie?
- In welk land is Máxima geboren?
Inhoud
De koffer bevat het volgende:
- 210 spelkaarten (drie doosjes met ieder 70 kaarten) met vragen, afbeeldingen én antwoorden
- kleurendobbelsteen met drie kleuren
- 150 oranje koningsmunten
- handleiding met informatie en spelregels
De spelkaarten en handleidingen zijn gelamineerd en dus makkelijk schoon te maken met een vochtige doek.
Doelgroep
Er werd gevraagd of het spel ook geschikt is voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat hangt van hun niveau af (ondergrens lijkt me een lichte beperking) en met welk doel je de spelmethode inzet. Als je het gebruikt voor een leuke activiteit moet je je realiseren dat er veel feitenvragen zijn over het Koninklijk Huis. Als de deelnemers weinig weten van het Koninklijk Huis, dan zijn veel van die vragen moeilijk voor hen.
Als je het (ook) speelt om de kennis over het Koninklijk Huis te vergroten, en er van uitgaat dat het spel ook gespeeld wordt om te leren, dan is het niet erg dat de deelnemers de antwoorden soms of vaak niet weten. Het helpt ook als je deelnemers tips/hints geeft en ze zo naar het antwoord leidt.
Er is 1 set met vraagkaarten die zeker voor hen geschikt is. Dat zijn de blauwe kaarten met de open vragen. Deze leiden meestal ook tot de meest interessante gesprekken. Zie voorbeelden van de vragen bij ‘Thema’s’.