Waarom en voor wie
VIDEO
De ziekte van Alzheimer, in de volksmond vaak dementie genoemd, treft niet alleen de mensen die eronder lijden, maar ook hun naasten. In
Gezichten van dementie gaat Gijs Wanders (journalist, schrijver en ex-presentator bij de NOS) in gesprek met die mensen, om ze te vragen naar hun ervaringen. Bij de gesprekken schildert Herman van Hoogdalem de mensen om wie het gaat – mensen die te maken hebben met een ziekte die op een scan niet te zien is.
Gezichten van dementie is voor deze 6
e druk uitgebreid met portretten van jonge mensen en migranten met dementie. Zowel de portretten als de interviews geven een indringend beeld van wat deze ontwrichtende ziekte voor zoveel mensen betekent.
Gezichten van dementie is een boek over een zwaar onderwerp. Maar de dierbaren die erin figureren worden met veel respect en zachtmoedigheid benaderd en ondervraagd. Ondertussen zijn de portretten van de mensen die onderwerp van het gesprek zijn, bijzonder: soms confronterend, soms ontroerend maar altijd waarheidsgetrouw.
Herman van Hoogdalem en Gijs Wanders bundelen hun onderzoekende krachten – van Hoogdalem met de kwast, Wanders met de pen – om een beeld te schetsen van niet alleen de slachtoffers van dementie maar ook de mensen die om hen heen staan. Deze herziene uitgave is wederom een boek geworden dat niet alleen wil informeren over een ziekte, maar vooral wil troosten door de herkenbare verhalen die erin worden verteld.
Gezichten van dementie toont portretten van mensen met dementie, door kunstenaar Herman van Hoogdalem. Deze portretten waren van 11 maart t/m 3 april 2016 te zien in Studio Pulchri in Den Haag en in het Drents Museum in de periode van 2 februari tot 19 mei 2013.
Journalist Gijs Wanders interviewde verwanten en geliefden van de geportretteerde mensen met de ziekte van Alzheimer. In deze gesprekken stond de relatie tussen familie en de persoon met dementie centraal. Veranderingen in karakter en gelaatsuitdrukking maken een diepe indruk op de directe omgeving, waardoor de grote portretten soms confronterend kunnen zijn.
Over dit boek
Herman van Hoogdalem is gefascineerd door de veranderingen die mensen met dementie ondergaan en schilderde hun pijn, wanhoop en lijden in Gezichten van dementie. Ook heeft hij de gevoelens van onzekerheid, leegte, onthechting en berusting op de metershoge schilderijen weten te vangen. Zowel de portretten als de interviews geven een indringend beeld van wat deze ontwrichtende ziekte voor zoveel mensen betekent. Er werd bij de 4e druk ook een hoofdstuk over de vader van Gijs Wanders toegevoegd. Hierbij interviewt Gijs zijn zus en moeder over de ziekte van hun vader en echtgenoot. Ook vertelt hij zelf zeer openhartig over hoe hij er zelf mee omgaat.
Specificaties
Aantal pagina's: 104
Formaat: 22 x 22 cm
Illustraties: 30 afbeeldingen in kleur
Taal: Nederlands
Uitvoering: gebonden