De begeleiding van mensen met dementie is steeds weer anders. Denk aan de opvang van een persoon die net is opgenomen, het begeleiden van mensen met uiteenlopende stemmingen, het begeleiden van mensen met angstig en agressief gedrag, het begeleiden van mensen die dwalen. Dit boekt geeft voorbeelden, herkenbare portretten en belicht de wisselwerking tussen ouderen en hun begeleiders. Het aangereikte stappenplan is een krachtig middel bij het opstellen van adviezen en zorgplannen. Dit boek in begrijpelijke schrijftaal, gebaseerd op praktijkervaring is geschreven voor de professional in de zorg die direct in contact staat met de persoon met dementie.
UITGEBREIDE BESCHRIJVING
De begeleiding van mensen met dementie is steeds weer anders. Denk aan de opvang van de persoon die net is opgenomen. En het begeleiden van iemand met aanhoudend angstig, verdrietig of boos gedrag. De persoon die slecht slaapt, zich heel onrustig gedraagt en zaken waarneemt die er feitelijk niet zijn. Moet je dan met hem meepraten, of met de realiteit confronteren? Dit boek gaat in op deze en andere onderwerpen.
Voor wie
Het is geschreven voor professionals in de zorg, die op zoek zijn naar vertrekpunten voor hun begeleiden van de persoon met dementie.
Ronald Geelen, psycholoog en gedragstherapeut, werkt dagelijks bij Thebe in Breda. Hij schrijft regelmatig in vaktijdschriften. Recent publiceerde hij het boek '10 x Thuiszorg, lastige situaties bij oudere cliënten.' Eerder verschenen van zijn hand 'Agressief gedrag bij dementie' en 'Dementie: verhalen & goede raad.'
Dit boek verscheen in de eerste druk met de titel 'Praktijkboek dementiezorg; van Achterdocht tot Zwerfgedrag.' Speciaal aanbevolen en aanvullend bij dit boek is Dementiezorg in de praktijk - deel 2; van Aanpassingsproblemen tot Zingeving.
Onderwerpen in dit eerste deel zijn onder meer:
- Achterdochtig gedrag
- Agressief gedrag
- Claimend en ongewenst intiem gedrag
- Slecht horen en vertraging
- Zwerfgedrag, dwalen en weglopen