Waarom en voor wie
Communiceren met mensen met dementie is voor mantelzorgers en familieleden en ook voor vele professionals een heuse uitdaging.
Het boek is een vervolg op het ontroerende en succesvolle deMENSie: Hoe blijf je met je vader met dementie in contact wanneer hij jou niet meer herkent en steeds meer in zichzelf keert? Dianca Schüssler schreef dit eerste boek vanuit haar eigen ervaringen en raakte een gevoelige snaar bij zowel mantelzorgers als zorgprofessionals.
In dit nieuwe boek gaat Dianca verder met het delen van haar persoonlijke leerproces en haar zoektocht naar manieren om contact te blijven maken met haar vader. Dit vervolg is geschreven voor iedereen die te maken heeft met dementie in zijn of haar omgeving: mantelzorgers, verzorgenden, maar ook familieleden en vrienden. Het biedt herkenning, praktische inzichten en hoop voor wie zich machteloos voelt in de omgang met een dierbare die steeds verder weg lijkt te glijden.
Inhoud
Dianca deelt in dit boek haar eigen ervaringen en de lessen die zij onderweg heeft geleerd. Een belangrijk thema is de methode van de “breinkamers”, een toevallige ontdekking waarmee ze eerder bijzondere gesprekken kon voeren met haar vader. Ze legt uit hoe deze methode werkt en hoe het anderen kan helpen. Echter, wanneer blijkt dat deze aanpak bij haar vader niet langer effect heeft, gaat Dianca op zoek naar nieuwe manieren om contact te maken.
Ondanks de beperkingen die dementie met zich meebrengt, blijft ze naar mogelijkheden kijken. Ze ontdekt dat haar vader, ondanks zijn verwarring, nog altijd veel te vertellen heeft en ze weet hem zelfs regelmatig aan het lachen te maken. Dianca ziet haar vader in zijn huidige staat en accepteert wie hij nu is, met een blik op wat hij nog wél kan. Deze positieve benadering geeft haar niet alleen nieuwe inzichten, maar ook een opgewekte vader terug.
Het boek biedt een mix van persoonlijke verhalen en praktische tips die je helpen om in contact te blijven met iemand met dementie. Net als in haar eerste boek weet Dianca ingewikkelde thema’s begrijpelijk en ontroerend te beschrijven, waardoor het voor veel lezers herkenbaar en toegankelijk is.
De vraag naar een vervolg op deMENSie kwam van talloze lezers die steun en herkenning vonden in Dianca’s eerste boek. Dit nieuwe boek sluit daar naadloos op aan en biedt wederom inspiratie en troost aan een breed publiek.
Specificaties
Cover: paperback
Gewicht: 206 gram
Formaat (lxbxh): 206 x 136 x 20 mm
Recensie
Het tweede boek leest weer gemakkelijk weg (...) Het ontroerde me hoe ze hem met veel liefde begeleidt en steeds weer meebeweegt met wie hij nu is - en te kijken naar wat er nog wél gaat. Ze onderstreept ook het belang van de samenwerking tussen de verzorgenden de mantelzorgers. Familie en vrienden kennen de mens achter deze ziekte het beste en kunnen nog steeds veel doen om verzorgers te ondersteunen in het beter omgaan met de persoon om wie je zoveel geeft.
De vele goede tips, achterin nog eens samengevat, maken het verhaal compleet. Een dikke aanrader.
Lies - 01 februari 2024