Waarom
Dementie heeft een grote invloed op relaties; de onderlinge band, het contact, de communicatie en de balans in de relatie veranderen veelal, wat zowel voor de persoon met dementie als voor de mantelzorger een lastig proces is. Hoe kan je de persoon met dementie en de mantelzorger in deze situatie het beste begeleiden? Dat is een vraag waar de afgelopen jaren in Europees verband aan is gewerkt. Een Europees Netwerk van professionals heeft een aanpak ontwikkeld voor het opzetten van groepsbijeenkomsten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, gebruikmakend van verschillende reminiscentie methoden.
Positieve ervaringen van cursusten:
- "Fantastische cursus, inspirerend en kreeg er zin in om er gelijk mee aan de slag te gaan."
- "Het was goed om weer stil te staan bij mijn eigen gedrag en het gedrag naar dementerenden toe.
Boeiend en zeer bruikbaar in de praktijk."
- "Ik vond de combinatie van ervaringsoefeningen (voor reminiscentie + mantelzorger begeleiding) met de enthousiaste voorbeelden erg leuk."
Inhoud
De cursus biedt praktische handvatten voor:
- Opzetten en begeleiden van gezamenlijke bijeenkomsten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers volgens de Europese aanpak.
- Verbeteren van het contact met mensen met dementie door gebruik te maken van verschillende reminiscentie methoden.
- Adviseren en ondersteunen van mantelzorgers.
Doelgroep
De cursus is geschikt voor een brede groep professionals waaronder medewerkers van ontmoetingscentra en dagbehandelingen, activiteitenbegeleiders, casemanagers, mantelzorgconsulenten en ergotherapeuten. De cursus is ook geschikt voor personen die op een andere manier te maken hebben met mensen met dementie en/of mantelzorgers.
Programma
Dag 1: 9:30-16:30 uur
De eerste cursusdag is vooral gericht op de omgang met mensen met dementie en hoe je onder meer reminiscentie methoden kunt gebruiken binnen het contact. Door het zelf uitvoeren van diverse oefeningen, leer je de verschillende methoden eigen te maken en te werken volgens de Europese aanpak.
Dag 2: 9:30-16:30 uur
De tweede dag richt zich vooral op de ondersteuning van de mantelzorger. Je leert om door middel van ervaringsoefeningen de mantelzorger meer inzicht te geven in het ziekteproces. Doel is het contact tussen de mantelzorger en de persoon met dementie te verbeteren en de zorg hierdoor te verlichten. Ook wordt er aandacht besteed aan het aanvragen van subsidie voor het opzetten van de bijeenkomsten.
Praktische informatie
- De lesdagen duren van 9:30 uur tot 16:30 uur.
- Locatie Zwolle is goed bereikbaar met OV (bus vanaf station stopt voor de deur) + gratis parkeren voor de deur.
- De cursus vindt plaats volgens de RIVM hygiëne richtlijnen.
In-Company kan ook
Het is ook mogelijk om deze cursus 'In-Company' op een eigen locatie aan te bieden. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden en een offerte.
vraag vrijblijvend een offerte aan