Casemanager Dementie - Persoonlijke begeleiding
Casemanager Dementie - Persoonlijke begeleiding
0 Review | Review toevoegen
Een casemanager is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg.

Standaard levertijd

Dagelijks

€ 0,00
Prijs per stuk
 
Op verlanglijst

Waarom en voor wie

Een casemanager is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg. Zo helpt de casemanager om te gaan met de ziekte en met de gevolgen ervan in het dagelijks leven. In sommige gemeenten wordt de taak van casemanager door de wijkverpleegkundige op zich genomen. 

Wat doet een casemanager?

Een casemanager wordt vaak gezien als steun en toeverlaat. Een casemanager staat naast een persoon met dementie vanaf de diagnose tot aan het overlijden of opname in een verpleeghuis. Voor mantelzorgers is de casemanager een luisterend oor en aanspreekpunt. Een casemanager helpt bij:
  • Het vinden van de weg in de ingewikkelde wereld van zorg en welzijn;
  • Het regelen van zorg;
  • Het bieden van emotionele begeleiding.
Een casemanager is een vast en vertrouwd gezicht. Hij is getraind in het omgaan met dementie en herkent weerstand of hulpweigering. Welke ondersteuning de casemanager geeft is afhankelijk van de hulpvraag. Een casemanager komt op vaste momenten langs, en is daarnaast telefonisch en op aanvraag beschikbaar. Een casemanager wordt ook wel een dementieconsulent, trajectbegeleider of persoonlijk begeleider genoemd. 

Wie heeft er recht op een casemanager?

Iedereen bij wie de diagnose alzheimer of dementie is vastgesteld heeft recht op een casemanager. In sommige regio's kunt u bij een vermoeden van dementie al een beroep doen op de casemanager. De casemanager is er ook voor de mantelzorger. Het is belangrijk dat mantelzorgers goede ondersteuning krijgen. Zorgen voor iemand met dementie gaat vaak 24 uur per dag door. Hulp is voor mantelzorgers nodig om lang en goed mogelijk zorg te kunnen verlenen. Alzheimer Nederland raadt dan ook iedereen begeleiding door een casemanager aan. 

Vergoeding casemanager

Casemanagement wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak is wel een diagnose dementie nodig.

Aanvragen van casemanager

Het aanvragen van een casemanager loopt via de persoon die dementie heeft. De huisarts kan een casemanager aanvragen bij een aanbieder in de regio. Ook de wijkverpleegkundige kan een indicatie voor casemanagement geven en een aanbieder aanbevelen. Zelf kunt u op zoek naar een casemanager op de website van het Dementie Netwerk Nederland. Hier vindt u contactgegevens van alle dementienetwerken in Nederland.

Wachtlijst

Soms komt het voor dat er een wachtlijst is voor casemanagement. Neem in dit geval contact op met uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar heeft een zorgplicht en kan in actie komen.

Waar helpt deze oplossing nog meer voor?
  • Een emotioneel evenwicht handhaven
  • Praktische ondersteuning
  • Emotionele ondersteuning
  • Omgaan met veranderingen in gedrag en stemming
  • Informatie over opname (orientatie & besluitvorming)
  • Verhuizen (indicatie & ondersteuning)
  • Informatie over ondersteunings-mogelijkheden

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Advies over ...
Omgaan met (probleem)gedrag
Woon- en leefomgeving inrichten
Alledaagse zorg
Algemene zaken
Activiteiten & Therapieën
Organiseren van langdurige zorg
Advies aan ...
Mensen met dementie
Mantelzorgers
Zorginstellingen
Adviesmethode
Consult
Direct telefonische hulp