Bitterballen
Bitterballen
2 Reviews | Review toevoegen
Hoe een demente ex-politica haar euthanasie bevocht. Non fictie en autobiografisch over de laatste twee maanden van haar leven, opgeschreven door haar dochter. Met een nawoord van de moeder.

Standaard levertijd

3 - 5 werkdagen

€ 16,40
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Op 4 mei 2015 wordt een 90 jarige ex-politica, die na een verlies van een dierbare in korte tijd dement, blind en onhandelbaar is geworden, opgenomen in een gesloten afdeling van een verpleeghuis in Haarlem. De opluchting van haar zoon en dochter slaat snel om. Het boek is non fictie en autobiografisch.  Een verslag van de laatste twee maanden van het leven van een sterke vrouw, autobiografisch, verteld vanuit het perspectief van haar dochter. Thema's in dit boek zijn niet alleen ouder worden, dementie, euthanasie, zelfdoding, maar ook communicatie, de wijze waarop zorg wordt ervaren, het verschil in benadering van artsen, oorlogstrauma's van de moeder, verdwijnen uit je geschiedenis, de omslag naar het waarderen van de moeder door de dochter. En hoever een dochter zou willen gaan om de laatste wil van de moeder te vervullen.

De moeder krijgt heftige hallucinaties. De zorg gaat er laconiek mee om. De arts is afhoudend en onbereikbaar. De moeder kwijnt weg in een doodstille omgeving. Dagelijkse afleiding, een zorgplan, alles wat haar kinderen verwachten van deze dure zorgplek ontbreekt. De kinderen gaan zelf aan de slag om het leven van hun moeder dragelijker te maken. Ze organiseren dagelijkse afleiding in de vorm van dagbesteding in andere tehuizen. Tegen de zin van de zorg in: eenmaal in dit tehuis is altijd in dit tehuis.

Al gauw krijgt de moeder door dat ze dement is verklaard, iets wat haar omgeving probeerde te verdoezelen. Ze eist dat ze dood gemaakt wordt. Haar kinderen hebben haar vroeger beloofd dat ze nooit onwaardig aan haar eind zou komen. De dochter zint op manieren om haar moeder ter wille te zijn. Dan beslist de moeder, ondanks dat ze verward is, dat de door haar eerder vastgelegde beslissing tot euthanasie, uitgevoerd wordt. De kinderen hebben tot dan toe altijd gehoord dat dat niet mogelijk is voor een demente: die is wilsonbekwaam en beslissingsonbevoegd. De zorg geeft ook aan dat de geriater hier nooit mee zal instemmen. Maar de moeder is krachtig en verwoordt telkenmale tegen meerdere artsen wat haar wil is, kan de redenen goed omschrijven en de consequenties overzien. Gesteund door haar kinderen krijgt zij de euthanasie voor elkaar en sterft ze, in het bijzijn van zoon en dochter.

Bijzondere onderdelen
Het boek eindigt met een nawoord door de moeder, opgetekend door een interviewster.

Auteur: Claudia Roskam
Claudia Roskam was biologe, mondhygiëniste, docent, communicatieadviseur en tuinontwerpster. Ze schreef eerder Tuinontwerpen in de serie Puur Praktisch.

Sorteren op:

Review toevoegen
Lucy van der Weijden - 08-03-2016 16:29

Op zich een fascinerend onderwerp. In de review hierboven wordt de inhoud van het verhaal goed omschreven. Met het verhaal op zich is niets mis, maar de vele taalfouten in het boek zijn me een doorn in het oog. Bijvoorbeeld: ik wordt met dt, echt heel vaak. Slechte spelling, woorden los van elkaar geschreven, terwijl het echt een woord hoort te zijn. Dit leidde me erg af van de werkelijke boodschap. Heel jammer, want het onderwerp raakt me zeer.

R. de Visser - 15-01-2016 18:27

Iedereen heeft wel eens een verhaal gehoord over het moeilijke zorgtraject waarin een mens terechtkomt die begint te dementeren. Bureaucratie verhoedt dat de patient de juiste zorg krijgt, de zorg schiet tekort, de mantelzorger raakt overbelast.
Al deze elementen zitten in dit prachtige en eerlijke portret van een zorgende, bezorgde dochter en een dementerende moeder. Een dochter (en haar broer) die alles wil doen om haar moeder de steun te bieden die ze nodig heeft, en met haar kaliber en achtergrond denk je: nou dat zal niet zo moeilijk zijn. Daarbij is moeder niet onbemiddeld dus alle voorwaarden zijn geschapen om een, ook als de wens tot euthanasie bestaat, zo mooi mogelijke laatste tijd met elkaar te hebben. Maar wat blijkt: ook voor daadkrachtigen is het bijna onmogelijk goede hulp en aandacht te krijgen. Zelfs dan is het niet mogelijk om moeder nog enigszins een dragelijk leven te laten leiden. En, of je nu mondig bent of niet, een verpleegtehuis is en blijft zwaar onderbemand hoeveel er per patient ook wordt betaald. Hoe kan dat? Waar gaat al dat geld naartoe? En hoe erg is het dan gesteld met mensen die het geld niet hebben om extra hulp in te kopen? Het maakt juist in de laatste maanden van iemands leven zoveel uit, hoe er behandeld of verzorgd wordt. Hoe er met de patient en naaste familie wordt gecommuniceerd. Een eyeopener voor alle, dus ook bemiddelde bejaarden en hun kinderen. Dit belooft weinig goeds voor de toekomst.

Pluspunten:
Heldere boodschap, Overzichtelijk, Praktisch toepasbaar

Boekfilters

Boek/publicatie - genre
Informatief
Agenda's en kalenders
Dichtbundel
Ervaringsverhalen
Kijkboek
Kinder- en prentenboeken
Knutselboek
Roman
Tijdschriften
Voorleesboek
Boek/publicatie - onderwerp
Activiteiten en beweging
ADL en PDL
Alzheimer
Anneke van der Plaats
Bouwen en inrichten
Cognitieve gedragstherapie
Complementaire zorg
Contact maken
Dag- en tijdsbesteding
Dagelijkse zorg
Diagnostiek
Herinneringen ophalen
Jongdementie
Kleurboek
Leiderschap
Lerend vermogen
Mantelzorgen
Muziek
Omgaan met dementie
Omgaan met levenseinde
Omgevingszorg
Palliatieve zorg
Parkinson
Spiritualiteit
Verstandelijke beperking
Voeding & Diëtiek
Wetenschap
Zingeving
Zintuigen prikkelen
Boek/publicatie - uitvoering
Hardcopy
E-book

Boekgegevens

ISBN
9789402142808
Auteur
Claudia Roskam
Kaft
Paperback
Uitgeverij
Brave New Books