Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats
Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats
* Basisopleiding - Omgaan met dementie en niet begrepen (probleem)gedrag volgens de Brein Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats
6 Reviews | Review toevoegen
Deze cursus helpt deelnemers de omgeving van mensen met dementie te observeren en te bepalen welke veranderingen daarin kunnen worden aangebracht om het woon-leefklimaat te verbeteren.

Standaard levertijd

Zie de opleidingsdata

€ 795,00
Prijs per persoon
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

   Download Brochure opleidingen Omgevingszorg Collectief   

Voor meer kwaliteit van leven - Intramuraal en Exramuraal

Volgens de inzichten van dr. Anneke van der Plaats

De basisopleiding ‘omgaan met dementie en niet begrepen (probleem)gedrag volgens de Brein Omgeving Methodiek’ is gebaseerd op recente kennis uit de neurowetenschappen over hoe het brein bij mensen met dementie functioneert. Een heel belangrijk inzicht is dat het gedrag van deze mensen steeds sterker afhankelijk wordt van de omgeving. Een ongunstige omgeving die niet is aangepast aan de capaciteiten van een beschadigd brein speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van niet begrepen (probleem)gedrag. Het ligt dus voor de hand dat in de gezondheids- en welzijnszorg de ambitie groeit om te werken aan een optimale woon-leefomgeving voor mensen met dementie. 

Resultaat

U kunt de omgeving en het gedrag van iemand met dementie beter observeren en duiden. Doordat u het gedag beter begrijpt, weet u wat er gedaan kan worden om het gevoel van welbevinden bij mensen met dementie te vergroten. Daardoor bent u in staat om op een professionele manier hulp, zorg en begeleiding aan te bieden. Waardoor probleemgedrag zal afnemen.

Voor wie

Tenminste 2 jaar werkzaam in de psychogeriatrische zorg. Ruime ervaring in de omgang met mensen met dementie.

Door het Omgevingszorg Collectief

Het Omgevingszorg Collectief is een samenwerkingsverband van deskundigen uit diverse disciplines die ‘Hersenkunde’ toepassen in de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn voor mensen met dementie en NAH. De Brein Omgeving Methodiek, die ontwikkeld werd door dr. Anneke van der Plaats, is een zéér grote inspiratiebron. Haar visie op Omgevingszorg wordt in de Zorgstandaard Dementie van harte aanbevolen. Alle opleidingen en cursussen van Omgevingszorg Collectief zijn in de loop der jaren door onze experts ontwikkeld.

De docenten

  • Jos Slutter
  • Ilja Kuipers
  • Christa Kaal
  • Lida Waterlander

Brein Omgeving Methodiek

De opleiding is gebaseerd op belangrijke nieuwe inzichten uit de neuro-wetenschappen. Op basis hiervan heeft dr. Anneke van der Plaats de Brein-Omgeving Methodiek ontwikkeld. Mensen met dementie reageren vaak impulsief, niet weldoordacht. Het gedrag wordt sterk afhankelijk van 'De Omgeving’. Een niet aangepaste, ongunstige omgeving speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van niet begrepen (probleem)gedrag. In een aangepaste omgeving krijgen mensen met dementie vooral gunstige, doelgerichte prikkels aangereikt waardoor zij de fysieke omgeving en de dagelijkse gang van zaken intuïtief kunnen begrijpen. Daardoor vermindert de stress en kunnen zij zich meer adequaat en genormaliseerd gedragen. Het ligt dus voor de hand dat in de gezondheids- en welzijnszorg de ambitie groeit om te werken aan een optimale woon-leefomgeving voor mensen met dementie. 

De methodiek helpt deelnemers aan de cursus om systematisch de omgeving van mensen met dementie te observeren en na te denken over verbeteringen die in deze omgeving kunnen worden aangebracht om het woon- leefklimaat af te stemmen op de behoeften van deze doelgroep.

Onder de omgeving verstaan wij

  • De bouw en inrichting van de woon-leefomgeving;
  • De manier waarop hulp, zorg en begeleiding wordt geboden, inclusief bejegening;
  • De tijdsbesteding. 
Zie de bijlagen voor meer informatie over de methodiek en overige opleidingen.

Globale inhoud

  • Kennis van de werking van gezonde hersenen en van de hersenen van mensen met dementie;
  • Inrichten van de fysieke omgeving voor mensen met dementie;
  • Veranderen en verbeteren binnen een zorgsysteem;
  • Werkprocessen, bejegening en de invloed hiervan binnen de 24 uurs zorg;
  • Plan van aanpak voor een werk-leefproces maken.

Cursus data

De cursus duurt 6 dagdelen, 3 hele dagen gedurende 3 à 4 maanden. De cursus wordt 2x per jaar aangeboden. De cursusdagen voor de eerst volgende twee opleidingen treft u hier onder aan:

Start 2025

  • dinsdag 11 maart, 18 april, 13 mei

Studiebelasting

De studiedagen bestaan uit 7 effectieve lesuren per dag. Voor elke studiedag moet rekening gehouden worden met 7 uren voorbereiding, uitvoering en verwerkingstaken.

Aantal deelnemers

Minimaal 14 en maximaal 16

Toetsing en certificering

De cursus wordt afgesloten met een toets. Behalen van het certificaat geeft toelating (met korting) tot de opleiding Brein-Omgeving Coach. 

Accreditatie

De opleiding is geaccrediteerd en ingeschreven bij de volgende registers:

  • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V (Verpleegkundigen en Verzorgenden) en Register Zorgprofessionals:
    • Geriatrie-Gerontologie;
    • GGZ; 
    • Kwaliteitsregister V&V,
    • Palliatieve Zorg; 
    • SPV; 
    • Wijkverpleegkunde.
       
  • Registerplein: 
    • Agogen (AG); 
    • Cliëntondersteuners–SPH –SPW; 
    • GGZ-agogen (Activiteitenbegeleiding- Welzijn); 
    • Maatschappelijk werk (MW).

Kosten

De deelnemersprijs is € 795,- incl. BTW. Hierbij zijn inbegrepen, certificering, koffie, thee, lunch en het boek Het demente brein. Omgaan met probleemgedrag (door Anneke van der Plaats en Gerke de Boer).

In-company kan ook

De opleiding kan ook incompany verzorgd worden. Neem contact met ons op voor meer informatie en een kostenbegroting. 

  vraag vrijblijvend een offerte aan  

Locatie

De Kookplaats. In Arnhem.

Aanmelden

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar info@dementie-winkel.nl.
Aanmelden kan via de bestelknop bovenaan deze pagina.

Wilt u meer informatie over de overige opleidingsmogelijkheden van Omgevingszorg Collectief? De brochure kunt hier downloaden:

   Download Brochure opleidingen Omgevingszorg Collectief   

Sorteren op:

Review toevoegen
P. Bieshaar - Niko - 22-07-2019 09:18

De basis training is praktisch en goed herkenbaar voor medewerkers die omgaan met ouderen met een vorm van dementie.
Ze ontvangen tips en handvatten die ze in praktijk kunnen toepassen en daardoor direct positief resultaat ervaren.
Het onderdeel hersenkunde gaf bij de verpleegkundige en verzorgende IG nieuwe inzichten ze vonden het een bijzonder interessante les.
De basis training is een meerwaarde voor iedereen die directe zorg verleend aan mensen met een vorm van dementie het zorgt voor begrip en (nieuwe) inzichten.

petr van der wiel - 17-05-2018 15:06

niet precies wetende wat ik moest verwachten ben ik deze cursus gaan doen, in de hoop dat ik een betere bijdrage kon leveren omtrent het 'onrustige" gedrag op onze afdeling.je word ook met je neus doen en laten gedrukt wat dus ook een belangrijke eye opener is. helaas kon ik moeilijk op mijn afdeling deze info over brengen naar mijn collegas (bijzonder vastgeroest)toe. binnenkort ga ik elders starten en daar zijn ze al enthousiast met de kennis die ik op deze cursus heb opgedaan.
ik raad deze cursus ook bij mijn nieuwe werkgever aan ! heel erg bedankt. mvg petra

Carolien Langendijk - 26-01-2018 19:36

De cursus is verhelderend en geeft inzicht in de beleefwereld van mensen met dementie. Je gaat beter begrijpen hoe je met dementie en onbegrepen gedrag kunt omgaan.
Ik raad iedereen aan, die met dementie te maken heeft, deze cursus te volgen. Een echte eye-opener!

marja oud, werkzaam bij Esdégé-Reigersda - 24-01-2018 14:35

met de kennis van de omgevingszorg, kan er in de kwaliteit van de ondersteuning veel verbeteringen worden aangebracht, zonder, dat het direct geld en middelen kost. Zeker in de Verstandelijk Gehandicaptenzorg, zijn er nog on ontdekte gebieden voor de cliënten , die de ziekte van alzheimer hebben ontwikkeld, maar ook juist voor de N.A.H tak binnen onze organisatie.
Het stappenplan koffie en thee drinken, zo ook het anders organiseren van de maaltijden leveren zoveel meer ontspanning en minder stress op.
het werkt, het werkt. Om de omgevingszorg nog beter op de kaart te zetten, hebben wij een kenniskring Omgevingszorg opgezet, waarbij enthousiaste medewerkers uit verschillende woonafdelingen bij elkaar komen om de metnode te gaan gebruiken en inzetten

Jet vos - 24-01-2018 10:42

Ook zeker geschikt voor werkers in de verstandelijk gehandicaptenzorg, met voldoende aandacht voor het feit dat de mens met dementie én een verstandelijke beperking vaak al een langer instellingsverleden heeft...
Ik zou hier zelf mogelijk ook wel een bijdrage aan willen leveren..

a.bootsma, ouderenpraktijk amsterdam - 01-07-2016 18:56

een nuttige cursus, met enthousiaste docenten, om gestructureerd te observeren,
niet beperkt tot kijken naar probleemgedrag van mensen met dementie,
maar juist breder kijken naar omgeving, werkprocessen en interacties.
hersenkundige principes en leefgewoontes van de mensen met dementie staan daarbij voorop.

ik vond het ook bijzonder leuk en leerzaam om hierin samen te werken met de andere cursisten: mensen met academische, hbo en mbo achtergrond: verzorgenden, artsen, gedragsdeskundigen, casemanagers, activiteitenbegeleiders, en managers.

Educatie - soort
Cursus of opleiding
Geaccrediteerd
Lezing
Workshop of training
Webinar
Educatie - doelgroep
Zorgprofessionals
Particulieren
Educatie - onderwerp
Activiteit stimuleren
Anneke van der Plaats
Aromazorg
Beweging stimuleren
Brein Omgeving Methodiek
Clownerie
Communicatie
Complementaire zorg
Contact maken
Cursus op maat
Dag- en tijdbesteding
Depressie bestrijding
Herinneringen ophalen
Intimiteit & seksualiteit
Leefomgeving inrichten
Lerend vermogen
Mantelzorgers betrekken
Massage en aanraking
Mondzorg
Muziek & zang
Omgaan met dementie
Omgevingszorg
Palliatieve zorg
Parkinson
Prettiger thuiswonen
Probleemgedrag
Psychogeriatrie en geriatrie
Simulatie van beperkingen
Slapen
Snoezelen
Stress en overbelasting
Voeding en diëtiek
Voorlezen en vertellen
Werk-leefprocessen en bejegening
Wet Zorg en Dwang