Waarom en voor wie
Deze publicatie is bestemd voor professionele hulpverleners, maar evenzeer voor de mantelzorger en mensen die zonder vooropleiding met deze problematiek geconfronteerd worden. Ze is ook een leidraad voor familieleden.
De vergrijzing is een algemeen maatschappelijk fenomeen. Het doet zich ook voor bij mensen met een verstandelijke beperking, van wie de levensverwachting in de voorbije eeuw aanzienlijk is gestegen. Dit brengt echter een belangrijke toename van het aantal personen met dementie met zich mee, in het bijzonder bij mensen met downsyndroom, bij wie dementie zich beduidend vroeger in de levensloop manifesteert.
Om die mensen een goede oude dag te bezorgen, is een zorgverlening nodig die hun levenskwaliteit optimaal kan garanderen, van de sociale relaties tot de juiste huisvesting, van de wekelijkse kapbeurt tot de juiste dagelijkse medicatie. Dit boek pleit voor een begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking en dementie die meer inhoudt dan een goede medische opvang.
De auteur geeft inzicht in de wijze waarop de gepaste zorg verstrekt kan worden, met telkens aandacht voor zowel de basisgegevens als voor de meer gespecialiseerde onderwerpen. Zij licht ook toe dat de situatie van mensen met een verstandelijke beperking en dementie niet als een geval apart mag worden gezien, maar inclusief tot de maatschappij behoort. Dit is een toetssteen, een criterium waaraan de mate van zorgverbreding voor zowel ouderen- als gehandicaptenzorg gemeten kan worden.
Uit de inhoud
- Wat is een verstandelijke beperking?
- Wat is dementie?
- Diagnose
- Werken met verschillende realiteiten
- Goede communicatie behouden
- Therapeutische interventies
- Moeilijk hanteerbaar gedrag
- Inspelen op de pijnbeleving van mensen met dementie en een verstandelijke beperking Ervaringen en behoeftes van lotgenoten
- Mensen begeleiden om goed te eten
- Goede materiële omgeving creëren
- Rol van (nieuwe) technologie
- Zorg rondom het levenseinde
- Begeleiding van familieleden
- Medicatie
- Zorgmodellen
- Pleidooi voor de toekomst.
Over de auteur(s):
Diana Kerr is verbonden aan de University of Edinburgh. Ze doet er onderzoek en geeft vorming over dementie en verstandelijke beperking. Dit boek is de Nederlandstalige versie van Understanding Learning Disability and Dementia. Developing Effective Interventions. Het werd vertaald op initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, SEN Steunpunt Expertisenetwerken en Downsyndroom Vlaanderen.