-
Tips voor omgaan met Corona Virus
De maatregelen om verspreiding van het Corona Virus te beperken raakt mensen met dementie en zijn of haar zorgverlener(s). Er is geen ontkomen aan. Mantelzorgers kunnen minder intensief ondersteunen, zorgmomenten worden afgebouwd, dagbestedingen zijn (deels) gesloten, therapieën worden afgelast en zorgverleners nemen hygiëne maatregelen. Dit heeft soms onverwachte en treurige gevolgen, waardoor we met de handen in ons haar komen te zitten.
Gelukkig zijn er heel veel handige oplossingen waarmee je ook nu warme zorg kunt bieden. Lees de suggesties voor het omgaan met problemen die kunnen ontstaan.
Minder fysiek contact door angst voor besmetting
De zorg wordt deels of zelfs volledig afgebouwd om de kans op besmetting te verkleinen. Fysiek contact wordt tot het minimum beperkt. Thuis wonende mensen met dementie worden nog meer afhankelijk van mantelzorgers, die zelf ook minder vaak langs kunnen komen. Zij lopen daardoor grotere gezondheidsrisico’s bij onvoldoende ziekte-inzicht.We kunnen hen ook op afstand begeleiden en verbaal ondersteunen via de telefoon, beeldbellen en sociale ‘robotica’ zoals Tessa, de DayClock en ClockAid bijvoorbeeld. Veel mensen met dementie kunnen nog goed met deze hulpmiddelen omgaan omdat ze speciaal voor senioren of mensen met een beschadigd brein ontwikkeld zijn. Denk aan telefoons met fototoetsen, tablets die iemand uitnodigen voor een beeldgesprek, een geheugensteuntje uitspreken of familiefoto met een kort berichtje laten zien.
Maak een gezellig praatje, help hen om te herinneren de handen extra goed te wassen, leg regelmatig uit waarom bezoek niet komt, breng hen op de hoogte van familienieuwtjes, en ondersteun bij de omgang met de dingen die anders worden in de zorg. Het is ook mogelijk om slimme sensoren te plaatsen waarmee je op afstand de leefstijl kan monitoren. Eet iemand voldoende? Hoe is het slaapritme? Hoe actief is iemand overdag en ’s nachts? Raakt het lichaam plotseling onderkoeld, of is iemand aan het dwalen of gevallen? Bij afwijkend gedrag worden zorgverleners en mantelzorgers meteen gewaarschuwd wanneer dat nodig is.
Dagbesteding in veel gevallen gesloten, minder bezoek
Mensen met dementie blijven gedwongen thuis. Hierdoor verliezen zij hun structuur, activering en sociale contacten. Zij begrijpen minder goed wat er gebeurt. In veel verpleeghuizen is bezoek van familie of vrienden zelfs helemaal niet meer toegestaan.De kans is groot dat zij sneller angstig en onrustig worden, neerslachtige gevoelens krijgen en uit zichzelf tot niets meer komen waardoor de zorg nog extra belastend wordt. Bel vaker. Neem videoboodschappen van de familie op. Gebruik briefjes. Met behulp van sociale ‘robotica’ kunnen we op afstand contact onderhouden, een agenda beheren en met gesproken geheugensteuntjes mensen activeren en prikkelen om activiteiten te ondernemen:
- “Het is tijd om op te staan”
- “Het is 11:00 uur. Tijd voor wat fruit.”
- “Anneke belt je zo voor een praatje”
- “Het wordt avond. Warm je eten op in de magnetron.”
- “Heb je zin om naar wat muziek te luisteren?”
- “De verzorging komt zo om u te helpen met douchen. Voor uw gezondheid draagt ze een mondkapje.”
- “Het is bijna 20:00. Zet de TV op 1. Het journaal begint zo.”
- “Het is tijd om naar bed te gaan”
Is iemand vaak alleen, en zijn er geen huisdieren in de buurt, dan is een interactieve robot kat of hond als gezelschapsdier wellicht een goed idee. We weten uit ervaring dat deze dieren ideale maatjes zijn.
Hulp op maat
Het is zoals altijd belangrijk dat oplossingen worden ingezet die passen bij de specifieke situatie en zorgvraag van de persoon met dementie. Neem gerust contact met ons op voor advies.Wij wensen je heel veel succes in deze uitdagende tijd met het onderhouden van warm contact en het bieden van slimme zorg op afstand!
Team Dementie-winkel.nl
Reacties (1)
Aan Lezer, Graag zou ik 2 poezen ( interactieve robot poezen rood ) bestellen. Mijn vraag is, zijn ze nog op voorraad, en gaan de bestellingen nog de deur uit. En zoja, hoelang duurt het voor ze dan binnen zijn? Wij zouden er 2 kado krijgen van ''de vrienden van.. '' onze kleinschalige woon vorm. Maar daar wil ik nu niet op wachten. Graag een reactie hoe ik ze kan bestellen. groet Hanneke Kooman Activiteiten begeleidster KSW 06-22294449