Als er iets bij Sinterklaas hoort, naast cadeautjes, liedjes, surprises, Pieten en de schoorsteen, is het wel snoepgoed!
Van pepernoten tot banketstaven, van chocoladeletters tot marsepein. Wat weet u er nog van?
Het is lekker om over te praten, maar nog lekkerder om op te eten.

Vragen:

1)    Wat is strooigoed?
2)    Met welk snoepgoed gooien de Pieten meestal?
3)    Waar zitten de pepernoten in, waar de Pieten de kinderen op trakteren? 
4)    Zijn pepernoten hard of zacht?
5)    Welk snoepgoed van het Sinterklaasfeest is taai?
6)    Waarvan zijn de letters gemaakt die de Sint cadeau geeft?
7)    Welke traktatie wordt gemaakt met behulp van een speculaasplank?
8)    Met welke noten worden speculaaspoppen vaak versierd?
9)    Waarmee is gevulde speculaas gevuld?
10)    Welke lekkernij van het Sintfeest wordt vaak opgewarmd voor het opeten?
11)    Waarmee worden banketletters / staven vaak versierd?
12)    Waarvan zijn de in goud verpakte munten waarop wordt getrakteerd gemaakt?
13)    Welke ingredienten zitten er in vooral in borstplaat?
14)    Hoe gaat dit Sint-liedje verder: ‘Eerlijk zullen we alles delen, suikergoed en...’?
15)    Welke gemalen noten (welk soort meel) zitten er in marsepein?
16)    Weet u een andere naam voor ‘suikerwerk’?
17)    Wat is het belangrijkste ingredient van fondant?
18)    Welk lekkers krijgt het paard van Sinterklaas van kinderen?
19)    Wat zijn de ‘appeltjes van oranje’?
20)    Wat hebben de ‘appeltjes van oranje’ met Sint te maken?

Antwoorden:

1) Strooigoed is het snoepgoed dat de Pieten op het Sinterklaasfeest over de grond gooien.
2) De Pieten gooien met pepernoten.
3) De pepernoten zitten in de jutenzak.
4) Pepernoten zijn hard.
5) Taai-taai is het snoepgoed van de Sint dat taai is.
6) De letters zijn van chocolade gemaakt of van banket.
7) Een speculaaspop wordt gemaakt met behulp van een speculaasplank.
8) De speculaaspoppen zijn vaak versierd met amandelen, amandelnoten.
9) Gevulde speculaas is gevuld met spijs.
10) De banketstaaf of banketletter wordt vaak even opgewarmd.
11) Banketletters / banketstaven zij vaak versierd met geconfijte vruchtjes en oranjesnippers.
11) In de in goud verpakte munten zitten munten van chocolade.
12) In borstplaat zit voornamelijk (basterd)suiker en slagroom.
13) Het vervolg van ‘Eerlijk zullen we alles delen, suikergoed en...’ is marsepein.
14) In marsepein zitten gemalen amandelen / amandelmeel (naast suiker).
15) Een andere naam voor suikerwerk is fondant.
16) Het belangrijkste ingrediënt van fondant is suiker.
17) Het paard van Sinterklaas krijgt meestal een wortel, wat stro en water.
18) De appeltjes van oranje zijn sinaasappels.
19) De appeltjes van oranje (sinaasappels) komen net als Sint uit Spanje.