Dit boek biedt waardevolle kennis en praktische adviezen over signaalgedrag bij dementie voor verzorgenden, verpleegkundigen en gedragskundigen. Het behandelt diverse visies op probleemgedrag en geeft gedetailleerde aandachtspunten voor stapsgewijze analyse en gedragsadviezen. De theorie wordt verduidelijkt met uiteenlopende en levendige casussen.
Probleemgedrag bij dementie is wijdverspreid en kan vele vormen aannemen, zoals agressie, claimend gedrag, spanningen, onrust, en depressieve of angstige gevoelens. Dit gedrag komt vaak voor bij dementie en vormt een uitdaging in de zorg. Maar hoe kun je dit gedrag begrijpen en ermee omgaan?
Signaalgedrag
In dit boek wordt geschreven over 'probleemgedrag'. Dat noemen we tegenwoordig liever 'signaalgedrag' omdat het gedrag een teken is van onvervulde behoeften of ongemak van de persoon met dementie. Dit perspectief helpt zorgverleners om empathischer te reageren en de onderliggende oorzaken aan te pakken, in plaats van het gedrag als een probleem te zien dat moet worden onderdrukt. Evengoed raden we dit boek van harte aan.
Over de auteur
Ronald Geelen, psycholoog bij Thebe in Breda en auteur van diverse artikelen en boeken, waaronder "Familie begeleiden bij dementie" en "Dementiezorg in de praktijk – deel 1 & 2", deelt in dit boek zijn expertise. Hij is ook verbonden aan het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE).