Waarom en voor wie
Communiceren met mensen met dementie vormt voor mantelzorgers en familieleden maar ook voor vele professionals een heuse uitdaging. Ondersteunende hulpmiddelen op communicatief vlak helpen de interactie tussen de persoon met dementie en zijn omgeving te verbeteren en bieden handvatten om moeilijk verstaanbaar gedrag te verminderen.
Inhoud
In dit boek gaan de auteurs op zoek naar verschillende manieren om mensen met dementie structuur te bieden en communicatief te ondersteunen in het dagelijks leven. Om alle mogelijkheden tot contact en communicatie te benutten vertrekken ze hierbij vanuit het principe van ‘ondersteunde communicatie’ en de intentie om de persoon met dementie te willen begrijpen en ervan uit te gaan dat alle gedrag betekenis heeft.
Dit boek vormt een praktische handleiding voor iedereen die efficiënt wil communiceren met personen met dementie. Het richt zich tot de professionele begeleider maar ook tot het gezins- en/of familielid, de mantelzorger en de vrijwilliger.
Specificaties
Aantal pagina's: 184
Bindwijze: softcover
Uitvoering: zwart-wit met enkele kleurenfoto's
De auteurs
Chris De Rijdt is praktijklector departement Sociaal Agogisch Werk van de Hogeschool Gent binnen de opleiding Orthopedagogiek. Ze geeft ook les als gastdocent aan AP Hogeschool in Antwerpen. Voordien was ze begeleidster in de integrale jeugdhulp en begeleidster/staflid bij volwassenen met een verstandelijke beperking en kinderen met gedragsproblemen. Eerder verscheen van haar bij Gompel&Svacina het boek ‘Ondersteunde communicatie met visualisaties’.
Wilma Scheres is GZ-psycholoog en communicatiedeskundige met en voor mensen met een communicatieve beperking. Ze begeleidt mensen met een verstandelijke beperking en hun sociale netwerk bij levensthema’s als lichaamsbeleving, identiteit en seksualiteit en bij grensoverschrijdend gedrag. Tevens is ze ontwikkelaar van leerprogramma’s en opleider van professionals in de zorg vanuit de pijlers stressregulatie, gastvrijheid en ondernemerschap. Van haar verscheen het boek ‘Totale communicatie’.
Recensie
'De communicatieve benadering via ‘ondersteunde communicatie’ kan de haperende communicatie bij dementie wellicht in belangrijke mate schragen. Bij ‘ondersteunde communicatie’ gaat men ervan uit dat elk gedrag betekenis heeft en dat iemand willen begrijpen het doel moet zijn.
De auteurs hebben duidelijk vooropgesteld dat het boek geen wetenschappelijke publicatie is over dementie maar wel een praktische handleiding. Het werk is bedoeld als een concreet hulpmiddel voor zowel professionele begeleiders als iedereen die zich wil inzetten voor een betere bejegening van mensen met dementie.'
~ Louis Heylen & Toon Blux, Senior jrg. 3 nr. 3, september 2022