Omgevingszorg is de toekomst

Omgevingszorg is een van de belangrijkste onderdelen van de professionele zorg voor mensen met dementie en NAH. In de Zorgstandaard Dementie (april 2020) wordt de visie op Omgevingszorg van dr. Anneke van der Plaats van harte aanbevolen.

De omgeving stuurt het gedrag

Langzaam maar zeker verandert het denken over het gedrag van mensen met dementie.
De omgeving blijkt het belangrijkste sturingsmechanisme te zijn. Deskundigen beseffen daarom dat het aanpassen van de omgeving een speerpunt moet zijn in de zorg voor deze mensen. Alles draait om de juiste prikkel(s), op de juiste plaats, op het juiste moment en op de juiste wijze.

De taal van dementie

Neurologisch gezien is ongebruikelijk (signaal)gedrag een ‘verzoek’ om gunstige prikkels. Op een indringende manier geeft het brein aan dat de omgeving op een bepaald moment niet voldoet. Het emotionele brein krijgt bij mensen met dementie steeds meer de overhand. Het brein gaat dan impulsief op zoek naar de juiste prikkels.

Mensen kunnen stijgen in hun brein

In een gunstige omgeving kunnen mensen met dementie stijgen in hun brein. Ze gaan beter functioneren en er ontstaat veel meer ruimte om te genieten van het leven. Als je de werking van de hersenen begrijpt, dan kan je bedenken wat ‘gunstig’ is, voor mensen met dementie. Iedereen kan dat leren.

Maak hét verschil in het leven van mensen met dementie! Verdiep je kennis van omgevingszorg.

Docenten van OmgevingszorgCollectief en Dementie-winkel.nl hebben samen een geaccrediteerde leerlang Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek ontwikkeld, geïnspireerd door dr. Anneke van der Plaats. Met passie verspreiden wij haar inzichten!

Ons doel is dat de maatschappij leert omdenken, zodat er bij iedereen hersenkundige inzichten ontstaan waardoor de zorg voor mensen met dementie verbetert. Want goede Omgevingszorg is een basisvoorwaarde voor het welzijn van mensen met dementie. Daarom moet iedereen die omgaat met mensen met dementie dit weten!
    07-07-2023 11:28