Download Brochure opleidingen Omgevingszorg Collectief
Volgens de inzichten van dr. Anneke van der Plaats
Omgevingszorg in vogelvlucht
Wilt u uw medewerkers beter toerusten in de zorg voor mensen met dementie? Dan is een Mini-Symposium op de eigen locatie een goed idee. Binnen één dagdeel maken medewerkers kennis met Omgevingszorg, de Brein Omgeving Methodiek en het belang daarvan. We stemmen het programma in overleg met u af op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie.
Onderzoek heeft aangetoond dat de omgeving waarin mensen met dementie verblijven een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van signaalgedrag en gedragsproblemen en dus moeten medewerkers leren hoe ze kunnen bijdragen aan het scheppen van een zo gunstig mogelijk woon-leefklimaat.
Naast een eenvoudige uitleg over de werking van de hersenen van mensen met dementie, zal het symposium vooral focussen op de manier waarop deze personen op prikkels in de omgeving reageren en hoe deze omgeving zo gunstig mogelijk kan worden gemaakt. Hierbij spelen inrichting van de fysieke omgeving, benadering en zinvolle dagbesteding een belangrijke rol.
Wat zeggen deelnemers over het symposium?
- Geleerd om beter te kijken naar iemand met dementie en naar de omgeving waarin deze zich bevindt
- Geleerd hoe de hersenen werken bij deze mensen en inzicht gekregen in het gedrag
- Geleerd hoe het komt dat deze mensen zo sterk op prikkels reageren en dat we onze successen met elkaar moeten delen
- Wat we geleerd hebben kunnen we ook meteen toepassen op in de praktijk
- Geleerd dat ieder mens anders is en hoe mensen denken, voelen en zich gedragen wanneer ze dementie hebben.
Deelnemers
Iedereen is welkom. Elke medewerker, intramuraal of extramuraal, ongeacht functie en niveau.
Ook is het mogelijk om familieraadleden / bewonersraad leden te betrekken of voor hen een dagdeel te verzorgen om wederzijds begrip, betrokkenheid en vaardigheid te vergroten.
Resultaat
De deelnemers kunnen de omgeving en het gedrag van iemand met dementie beter observeren en duiden. Zij zijn in staat om op een meer professionele manier hulp, zorg en begeleiding aan te bieden. Zij weten beter wat er gedaan kan worden om het gevoel van welbevinden bij mensen met dementie te vergroten. Hierdoor zal het onbegrepen (probleem)gedrag afnemen.
Duur
Het minisymposium duurt 1 dagdeel en wordt uitgevoerd door trainers van Omgevingszorg Collectief.
De inhoud wordt in overleg met u afgestemd op de behoefte binnen uw instelling.
In-company
Het minisymposium wordt op de eigen locatie verzorgd. Maximaal 40 deelnemers kunnen per bijeenkomst deelnemen in verband met de met de interactie.
Vraag vrijblijvend offerte aan
De Brein-Omgeving Methodiek
Onderzoek heeft aangetoond dat de omgeving waarin iemand met dementie verblijft van grote invloed is op het gedrag van deze persoon. Een niet aangepaste, ongunstige omgeving speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van niet begrepen(probleem) gedrag. In een aangepaste omgeving zijn vooral gunstige prikkels aanwezig waardoor mensen met dementie de omgeving intuïtief begrijpen. Daardoor vermindert de stress, ontstaat er ontspanning en komt zogenaamd probleemgedrag minder voor.
Door het OmgevingszorgCollectief
Het OmgevingszorgCollectief is een samenwerkingsverband van deskundigen uit diverse disciplines die ‘Hersenkunde’ toepassen in de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn voor mensen met dementie en NAH. De Brein Omgeving Methodiek, die ontwikkeld werd door dr. Anneke van der Plaats, is een zéér grote inspiratiebron. Haar visie op Omgevingszorg wordt in de Zorgstandaard Dementie van harte aanbevolen. Alle opleidingen en cursussen van het Omgevingszorgcollectief zijn door onze experts ontwikkeld.
Wilt u meer informatie over de overige opleidingsmogelijkheden van Omgevingszorg Collectief? De brochure kunt hier downloaden:
Download Brochure opleidingen Omgevingszorg Collectief einCollectief