-
Tips voor menswaardige verzorging bij incontinentie
Incontinentie vaak aanleiding voor opname in verpleeghuis
Ruim 200.000 ouderen met dementie wonen nog thuis, vaak met hulp van hun naaste(n) als mantelzorger. Dat is niet altijd gemakkelijk. Vooral niet als je te maken krijgt met incontinentie. Want urineverlies of verlies van ontlasting is vaak de directe aanleiding om iemands zorg definitief aan professionals over te laten.Op het vlak van incontinentie-preventie liggen daarom nog volop kansen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Niemand praat graag over incontinentie. Ouderen zelf verbergen het vaak en spreken over ‘ongelukjes’. Ook voor mantelzorgers en zorgprofessionals is het een lastig onderwerp. Echter, als je het bespreekbaar maakt, is er in veel gevallen iets aan te doen. Samen kunnen we toiletgang bij dementie makkelijker maken. Is iemands dementie zo ver gevorderd dat incontinentie niet meer voorkomen kan worden? Zorg dan voor het juiste incontinentiemateriaal. Hoe ga je daarmee om? Hoe houd je de zorg menswaardig?
Abena en Dementie-winkel.nl willen hierbij ondersteuning bieden. Omdat we vinden dat mantelzorgers en mensen met dementie recht hebben op de beste hulp. Met advies, voorlichting over producten en concrete informatie over persoonlijke verzorging. Zodat je zo lang mogelijk thuis menswaardig kunt blijven zorgen.
Vijf meest voorkomende redenen van incontinentie
Op weg naar het toilet slaat ineens de paniek toe. Waar is het ook alweer? En hoe krijg ik mijn kleren uit en weer aan? Het zijn een aantal voorbeelden van problemen waartegen iemand met dementie kan aanlopen. Gelukkig kun je veel doen om dit soort ongemakkelijke situaties te voorkomen. Wat helpt is dat je snapt waarom toiletgang niet lukt en welke oplossingen hiervoor mogelijk zijn.De reden is echter lang niet altijd het niet kunnen vinden van het toilet of vergeten te gaan. Soms ligt de oorzaak heel ergens anders. En vaak kan onbedoeld urineverlies of verlies van ontlasting dan nog prima voorkomen of verholpen worden.
Het is dus belangrijk de échte reden van de incontinentie te achterhalen. Hieronder staan de vijf meest voorkomende op een rij en krijgt u meteen tips om hiermee om te gaan.
1. Verminderde mobiliteit
Als iemand niet op tijd naar het toilet kan komen, spreken we van functionele incontinentie. Dit komt voor als mensen fysieke beperkingen krijgen of gedesoriënteerd raken. Ook kunnen er obstakels in de weg staan of is de kleding lastig aan en uit te krijgen is. Help mensen met makkelijke kleding, verwijder de obstakels en help ze om de zoveel tijd naar het toilet.
2. Verminderd denkvermogen
Door de dementie raakt de informatieverwerking in de hersenen verstoord. Vooral in een nieuwe, onbekende omgeving kunnen mensen het toilet niet meer vinden. Ze herkennen de bordjes niet meer. Ook kan het zijn dat ze de aandrang om naar het toilet te gaan niet meer herkennen. Wat hier kan helpen is begeleiding naar het toilet, eventueel om de zoveel tijd.
3. Blaasontsteking
Een veelvoorkomende aandoening bij ouderen en mensen met dementie is blaasontsteking. Mensen praten niet graag over ‘pijn bij het plassen’ of begrijpen niet dat er iets aan de hand is en melden dit niet. Als verzorger merkt u pas dat er iets aan de hand is als de pijn heel erg is. Het is daarom belangrijk een blaasontsteking vroegtijdig te herkennen. Kenmerken zijn: continue aandrang, buikpijn, bloed in de urine of ontlasting, ineens veel meer urineverlies, plotselinge dubbele incontinentie. Herkent u deze symptomen? Bel de huisarts.
4. Bijwerkingen van medicijnen
Medicijnen kunnen de werking van de blaas, darmen en sluitspieren beïnvloeden en daardoor ongewenst verlies van urine en/of ontlasting veroorzaken. Denk aan: antidepressiva, antiparkinsonmiddelen, bloeddrukmiddelen, middelen tegen staar, anti-jeukmiddelen en antipsychotica. Ook zijn er medicijnen die er toe kunnen leiden dat men niet op tijd bij het toilet kan komen zoals slaapmiddelen, plaspillen en morfine. Houd hier rekening mee als deze medicatie voorgeschreven is en vraag advies aan de huisarts om de bijwerkingen te bestrijden.
5. Een ongezonde leefstijl
Cafeïne, alcohol, slechte voeding, een eenzijdig voedingspatroon, te weinig drinken en vergeten te eten of te drinken heeft een negatieve invloed op de toiletgang. Ook stress en overgewicht kunnen incontinentie veroorzaken. Voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding kunnen in deze gevallen de incontinentieklachten helpen voorkomen of beperken.
10 tips voor Toiletgang bij dementie
Tien tips voor toiletgang bij dementie? Download de infographic. En lees het boekje Toiletgang bij dementie.Heeft u al deze oorzaken uitgesloten en/of helpen de maatregelen onvoldoende, kies dan voor het juiste incontinentiemateriaal.
Incontinentiebroekjes
Om ongelukjes bij incontinentie bij dementie te voorkomen kan een incontinentiebroekje uitkomst bieden. Het broekje lijkt het meest op normaal ondergoed en geeft daarom een vertrouwd gevoel. Daarnaast is het handig zelf aan- en uit te trekken. Bij het gebruik van een incontinentiebroekje is het nog steeds belangrijk om mensen met dementie zo lang mogelijk zelfstandig naar het toilet te laten gaan.
Dementie-winkel.nl biedt een totaal assortiment incontinentiebroekjes