Waarom en voor wie
Mondverzorging is niet makkelijk en zeker niet bij mensen met dementie. Veel zorgverleners weten vaak niet hoe je mensen het beste kunt benaderen bij het verlenen van mondzorg , zijn niet goed bekend met “hoe een mond eruit ziet” en hoe je de verschillende tandheelkundige voorzieningen kunt reinigen. Niet zelden schiet de mondzorg er daarom bij in. Met nare gevolgen zoals ontsteking van het tandvlees, ontstaan van cariës en invloed op de algehele gezondheid. Denk aan verhoogd risico op longontsteking , diabetes , reumatische artritis en hart en vaatziekten.
Hoofddoel: Verpleegkundigen opleiden tot train de trainers zodat zij in staat zijn om collega’s te motiveren dat mondverzorging een vast onderdeel wordt van de dagelijkse verzorging (ADL). Ook worden tools aangereikt om mondzorg te implementeren en te borgen. De kwaliteit van de mondzorg wordt professioneler en voldoet aan de richtlijn opgesteld door de inspectie.
Inhoud
Onze jarenlange ervaring in veel verpleeg- en verzorgingshuizen vormt de basis voor deze module. De verzorgenden zijn de belangrijkste mensen die bij uitstek dagelijks mondverzorging kunnen aanbieden en dit tot een onderdeel kunnen maken van de dagelijkse zorg. Om mondverzorging een vast onderdeel te kunnen maken van de dagelijkse verzorging is het belangrijk dat zij de benodigde kennis en kunde op kunnen doen.
Na afloop van de cursus kunnen verpleegkundigen collega verpleegkundigen en verzorgenden (niveau 3) trainen. Deze personen kunnen op hun beurt verzorgenden ondersteunen en adviseren bij de dagelijkse mondverzorging (ADL ) van kwetsbare mensen en zorgafhankelijke ouderen.
Er is gekozen voor het “train de trainers systeem” en het praktische onderwijskundige model: vertellen – laten zien – nadoen – toepassen. De bijeenkomsten zijn interactief en bevatten verschillende onderwijsvormen zoals theorie, praktijk, casuïstiek, uitvoeren van opdrachten en discussie.
Ook In-Company
Het is ook mogelijk om de training op uw eigen locatie te organiseren.
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Programma
- Dagdeel 1 De ‘gezonde’ mond; mondinspectie en mondverzorging
- Dagdeel 2 De mond van (kwetsbare) ouderen en uitgebreide mondinspectie en verzorging
- Dagdeel 3 Mondgezondheid in relatie tot ziekten; beleid mondverzorging in instellingen
- Dagdeel 4 Slikproblemen, droge mond, palliatieve en terminale zorg, casuïstiek en klinische les
- Dagdeel 5 Trainen mondverzorging op eigen locatie (2uur).
- De docent gaat met 2 cursisten naar een afdeling. Onder begeleiding wordt de mond van 4 ‘bewoners” geïnspecteerd.
- Dagdeel 6 Na 5 á 6 maanden
- Voorbereiding cursist voor praktische bijeenkomst (thuis) (4 uur)
- Praktische bijeenkomst en evaluatie (3 uur)
- De cursisten presenteren hun materiaal
Docenten
Wil Pelkmans – Tijs, mondhygiënist en docent mondzorgkunde.
Medeauteur van de landelijke richtlijn mondzorg voor ouderen. Het was haar opgevallen dat de zorg in verpleeghuizen over het algemeen prima is, maar dat er weinig aandacht was voor mondzorg . Terwijl een goede mondhygiëne belangrijk is voor de gezondheid en kwaliteit van leven. Nadat zij 35 jaar docent is geweest bij de opleiding mondzorgkunde in Nijmegen heeft zij trainingen ontwikkeld voor de mondverzorging in verpleeghuizen, die inmiddels in meer dan 50 verpleeghuizen zijn toegepast.
Nanette Zegelaar Vertin, mondhygiënist en docent mondzorgkunde.
Al ruim 30 jaar mondhygiënist en gaf les aan de Opleiding voor Mondhygiënisten in Amsterdam en Nijmegen. Ook heeft zij jarenlang mede de bij- en nascholingscursussen voor mondhygiënisten in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten verzorgd. Momenteel verzorgt zij scholingen, geeft advies bij het implementeren van de mondzorg in verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties en werkt als ambulante mondhygiënist in Kennemerland.
Praktische informatie
- Aantal effectieve lesuren: 25 uur
- Voorbereidingstijd per dagdeel: 1-2 uur
- Locatie: eigen locatie