Hoe mensen met dementie hun leven ervaren en wat zij nodig hebben om menswaardig te kunnen leven
Het boek beschrijft in persoonlijke verhalen het lijden van dementie, de levensangst, de eenzaamheid, het verlies van contact, maar ook de kwaliteit van leven met dementie, genieten van de kleine dingen, je zegeningen tellen, aandacht, contact en verbinding met elkaar. Mensen met dementie zijn kwetsbaar en afhankelijk van anderen. Door aan te vullen, over te nemen of te laten wat zij niet meer weten of kunnen, stellen we hen in staat om zich weer heel te kunnen voelen.
“Ik leef in het heden. Er is geen toekomst en het verleden ligt in de duisternis.”
Lessen over de kracht van kwetsbaarheid
Op hun beurt kunnen mensen met dementie ons veel leren over de zin van het leven, ouder worden en dood. De meeste mensen met dementie worden niet dement, maar blijven mensen met gevoel die steeds meer leven “op de dag”, in het hier en nu. De wereld van dementie in het verpleeghuis is een plek waar jong en oud, ziek en gezond, zelfstandigheid en afhankelijkheid samen komen in de verbindende kracht van kwetsbaarheid. Een plek waar je antwoorden kunt vinden op zingevings- en levensvragen, wat er echt toe doet, waar het in het leven omdraait.
Dr. John Ekkerink studeerde psycho-gerontologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Als GZ-psycholoog was hij ruim 35 jaar werkzaam bij de Waalboog in Nijmegen, waar verpleeghuis Joachim en Anna deel van uitmaakt. Met velen van hen mocht hij in ontmoetingen stukjes meelopen op hun reis door het leven met dementie. In 1994 promoveerde hij op een studie naar het beloop van dementie bij ouderen in het verpleeghuis. De verhalen van mensen over hun leven met dementie inspireerden hem tot het schrijven van dit boek, om mensen met dementie een stem te geven.