‘In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.’ ‘In 1961 zond de televisie 24 uur uit – per week.’ ‘In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.’
Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider?
Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto’s. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.
Leestip: om zelf te lezen of samen te bladeren. Op zoek naar herkenning (pak de geeltjes er maar bij :-)) en stel de vraag: hoe ging dat (bij u) vroeger?
Bestellen
Specificaties
- Auteur: Annegreet van Bergen
- Aantal pagina's: 352
- Illustraties: meer dan 75 zwart-wit foto's
- Gewicht: 448 g
- Uitvoering: paperback
- Afmeting (bxhxd): 152 x 24 x 232 mm
Recensies
"Naast een feitelijke weergave citeert Annegreet van Bergen ook diverse mensen en hun belevingen. Voor mij als product van de jaren zeventig zijn er verschillende dingen herkenbaar. Ook ik moest tot mijn ongenoegen bij mijn grootouders het hoofdgerecht en het toetje van hetzelfde bord eten. De onderwerpen die aan de orde komen zijn heel divers en gaan ondermeer in op het huishouden, de mechanisatie, menstruatieperikelen en arbeidsomstandigheden. De schrijfster weet de onderwerpen goed met elkaar te verbinden waardoor het verhaal één geheel wordt en een mooie weergave is van de grote veranderingen die de afgelopen vijftig jaar hebben plaatsgevonden. Een echte aanrader: als lezer houd je aan dit boek een positief gevoel over."
"In verschillende hoofdstukken wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen op allerlei gebied (onderwijs, gezondheidszorg, werk, vrije tijd) van de jaren na de Tweede Wereldoorlog. En als je dat zo allemaal leest begrijp je waarom oma misschien niet direct met een mobiele telefoon kan omgaan, in haar tijd was er (met een beetje geluk) 1 telefoon in huis en werd je nog door een telefoniste doorverbonden met degene die je probeerde te bereiken."
Net als Bill Bryson weeft Annegreet van Bergen de cijfers zo prachtig door het verhaal dat je vergeet dat het statistiek is. ~ Douwe Draaisma
Toegankelijk geschreven, vol anekdotes, rake waarnemingen en sprekende zwart-witfotos. ~ VPRO Gids