Een derde van de verpleeghuisbewoners ervaart depressieve klachten
Gemiddeld kampt zo'n 30% van alle verpleeghuisbewoners met depressie, wat aanzienlijk hoger is dan bij thuiswonende ouderen. Depressie heeft uiteenlopende negatieve gevolgen voor zowel gezondheid als welzijn, waardoor het opsporen en behandelen essentieel is. Helaas blijven symptomen vaak onopgemerkt.
Uitdagingen bij het herkennen van depressie
Zorgmedewerkers weten vaak niet precies waarop ze moeten letten, omdat depressieve klachten op symptomen van andere aandoeningen kunnen lijken, zoals dementie, diabetes of hart- en vaatziekten. Het is daarom van groot belang om hier actief aandacht aan te besteden en zorgverleners handvatten te bieden voor herkenning.
Concrete handvatten voor zorgmedewerkers
Het Handboek is onderdeel van een uitgebreid ondersteuningsprogramma en biedt concrete hulpmiddelen. Het programma omvat de trainingen ‘Depressie is Doen!’, ‘Dierbare herinneringen’, en ‘Mediatieve Therapie’. In het handboek staat het zorgprogramma volledig uitgeschreven, met een centrale focus op de oudere bewoner en zijn omgeving.
Focus op de oudere en zijn omgeving
Dit wetenschappelijk onderbouwde programma richt zich op het herkennen en behandelen van depressieve klachten zonder nadruk op medicatie. De interactie met de oudere en het zoeken naar plezierige activiteiten staan centraal. Deze aanpak heeft bewezen effectief te zijn in het verminderen van depressieve klachten.
Activiteiten en therapieën ter ondersteuning
De methodiek benadrukt het dagprogramma en het vinden van plezierige activiteiten voor de bewoner, wat leidt tot positieve resultaten. Bij mensen met beginnende dementie blijkt de combinatie met de ‘Dierbare Herinneringen’ therapie nog meer effect te hebben.
Extra ondersteuning voor gevorderde dementie
Voor bewoners met gevorderde dementie wordt ook de ‘Mediatieve Therapie’ toegepast, waarin zorgverleners actief aansluiten bij de beleving van de cliënt. Zo worden bewoners met dementie geholpen om gevoelens van verdriet, angst en boosheid te uiten.
Positieve beoordelingen en wetenschappelijke basis
Het zorgprogramma ontvangt positieve beoordelingen van zorgverleners, waaronder verzorgenden, psychologen en artsen. “Het is fijn om concrete handvatten te hebben waarmee we bewoners kunnen helpen,” aldus een zorgverlener.
Het Handboek biedt een duidelijke beschrijving voor alle betrokken zorgverleners, inclusief wetenschappelijke achtergrondinformatie.
Je kunt het handboek gratis downloaden via de tab ‘Bijlagen’. Het is opgesplits in 2 delen.