vindt hier een edomah ergotherapeut bij u in de buurt
Waarom en voor wie
Dementie veroorzaakt stoornissen in het geheugen, gedragsproblemen, verlies van initiatief, verlies van onafhankelijk functioneren in dagelijkse activiteiten en verlies van deelname aan sociale activiteiten. Deze problemen zorgen voor vermindering van kwaliteit van leven en zetten familierelaties en vriendschappen onder druk.
Gelukkig is aangetoond dat in samenwerking met EDOMAH geschoolde ergotherapeuten in de praktijk van het dagelijks leven nog heel veel mogelijk is om de vaardigheden van de persoon met dementie en die van de mantelzorger bij het uitvoeren van dagelijkse, betekenisvolle en (zelf)zorg activiteiten te vergroten en de onderlinge relatie te verbeteren. Waardoor mensen met dementie langer prettig thuis kunnen blijven wonen en de mantelzorger minder belasting zal ervaren.
De EDOMAH ergotherapierichtlijn
De gespecialiseerde, evidence based EDOMAH ergotherapierichtlijn voor diagnostiek en behandeling van mensen met dementie is ontwikkeld op de afdeling ergotherapie van het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen. EDOMAH leidt ergotherapeuten volgens deze richtlijn op. Wanneer iemand EDOMAH geschoold is, dan weet u dus zeker dat deze ergotherapeut gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met dementie.
EDOMAH geschoolde ergotherapeut ondersteunt bij vergroten vaardigheden
Een EDOMAH geschoolde ergotherapeut ondersteunt iemand met een beginnende of matige dementie en hun mantelzorger(s) thuis bij het vergroten van de vaardigheden in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten op het gebied van wonen, werken en vrije tijd. Het doel is de persoon met dementie zo lang mogelijk instaat te stellen om zelfzorg- en betekenisvolle activiteiten naar tevredenheid uit te voeren. Regie, plezier en voldoening bij het uitvoeren ervan staan voorop.
Bij de dagelijkse activiteiten kan o.a. gedacht worden aan het wassen en aankleden, een jas aantrekken, koken, schoonmaken, boodschappen doen, geld pinnen, knutselen en computeren en het verplaatsen binnen- en buitenshuis. Wanneer bij deze activiteiten moeilijkheden worden ervaren als gevolg van dementie kan een ergotherapeut samen met u zoeken naar oplossingen zodat de activiteit weer zo optimaal mogelijk uitgevoerd kan worden. Dit wordt bereikt door de mogelijkheden van de cliënt te benutten en te vergroten, dan wel door de omgeving aan te passen en/of te gebruiken.
De ergotherapeut geeft toegespitste informatie over het ziektebeeld en de gevolgen ervan. Hij/zij zoekt samen met de mantelzorger naar alternatieven, oplossingen en balans.
“De ergotherapeut heeft de bediening van de videorecorder vereenvoudigd, zodat mijn man weer zelf zijn video’s kan bekijken. Ik merk dat mijn man het fijn vindt als ik hem voorstel om een video te kijken. Hij kan nu weer zelf kiezen welke band hij wil zien, hij geniet ervan dat hij zelf de video kan aanzetten en het weer helemaal zelf regelt. In plaats van dat ik de video aanzet en hem zeg dat hij een video kan kijken”.
“Het is altijd de taak van mijn man geweest om ’s avonds een fles wijn te openen en te toosten op ons. Echter de laatste tijd lukte het hem niet meer om de opener te gebruiken. Het openen van de fles wijn is daarom makkelijker gemaakt. We hebben een zogenaamde kelneropener gekocht en die ligt opengeklapt klaar. Op die manier is het gebruik voor mijn man duidelijk en kan hij zelf het initiatief nemen, alles vinden en zelfstandig een fles openen”.
Praktische informatie
- Begeleiding en behandeling vindt altijd aan huis plaats op verwijzing van de huisarts of specialist.
- Kan gedeeltelijk worden vergoed onder de Basisverzekering
- Vindt hier een EDOMAH geschoolde ergotherapeut bij u in de buurt
vindt hier een edomah ergotherapeut bij u in de buurt