vraag hier vrijblijvend een offerte aan
Waarom en voor wie
Zorgen voor mensen met dementie is een ingewikkeld vak. Bij medewerkers in de zorg (verzorgenden, verpleegkundigen, welzijnsmedewerkers, casemanagers, behandelaars) bestaat grote behoefte hierover te blijven leren.
Cursussen en workshops over dementie vinden doorgaans ‘live’ bij zorgorganisaties plaats. Dat biedt voordelen en nadelen. Voordelen zijn onder meer goede interactiemogelijkheden tussen docenten en cursisten, en tussen cursisten onderling. Nadelen zijn de moeite en kosten van vervanging van de cursisten op de werkvloer en de hoge verletkosten. Digitaal leren middels webinars kent deze nadelen veel minder sterk. Leren kan geheel of gedeeltelijk in eigen tijd plaatsvinden, desgewenst in de eigen huiselijke omgeving, ook op tijdstippen buiten werktijd, en tegen lagere kosten. En door gebruik te maken van moderne digitale technologie is interactie met docenten en medecursisten goed mogelijk!
Over Frans Hoogeveen en Hugo van Waarde
Frans Hoogeveen is Gz-psycholoog met meer dan 30 jaar ervaring in de begeleiding van mensen met dementie en hun naasten. Hij is hoofdredacteur van DENKBEELD, vakblad over dementie, en een veel gevraagd spreker op congressen in binnen- en buitenland. Hij is auteur van boeken en meer dan honderd artikelen over dementie.
Hugo van Waarde is verplegingswetenschapper en 35 jaar werkzaam in de zorg voor mensen met dementie. Daarin heeft hij tal van kleinschalige voorzieningen ontwikkeld vanuit een heldere visie, in een betekenisvolle omgeving met betrokken en deskundige medewerkers. Hij werkt als adviseur en trainer voor verschillende organisaties, is adjunct-hoofdredacteur van DENKBEELD, vakblad over dementie en kroegbaas/gespreksleider in het Alzheimercafé van Almere.
Inhoud van de workshop
Frans Hoogeveen en Hugo van Waarde hebben jarenlange ervaring in het verzorgen van lezingen, cursussen en workshops over tal van onderwerpen in de zorg voor mensen met dementie.
download de brochure
Op dit moment bieden zij webinars aan over een vijftal onderwerpen:
- Wie begrijpt (on)begrepen gedrag? (2 sessies)
Mensen met dementie kunnen rusteloos zijn, angstig, somber, apathisch of boos. Soms zien we geen aanleiding, maar die is er meestal wel degelijk. Deze stemmingen en gedragingen komen niet uit de lucht vallen. Bijna altijd gaat er een periode van toenemende stress aan vooraf.
In deze sessies leren de deelnemers hoe zij stressniveau’s bij mensen met dementie laag kunnen houden, waardoor onbegrepen gedrag zich veel minder vaak zal voordoen. En zij leren ook wat je kunt doen als stemming en gedrag toch ontsporen.
- Lerend vermogen bij dementie (3 sessies)
Het lerend vermogen van mensen met dementie neemt af naarmate de aandoening vordert, maar is nooit helemaal weg! In deze serie webinars leren de deelnemers hoe zij mensen met dementie toch nog tot leren kunnen brengen: de weg vinden, met de tablet omgaan, huishoudelijke handelingen uitvoeren en de rollator niet vergeten te gebruiken zijn enkele van de vele mogelijkheden.
Achtereenvolgens worden de mogelijkheden van associatieleren, emotieleren, operant leren en foutloos leren behandeld.
- Wat willen mensen met dementie? (2 sessies)
Mensen met dementie zijn niet hun ziekte. Zij zijn in de eerste plaats mensen als jij en ik. En net als wij willen zij fijne relaties met hun naasten, plezierige dingen doen, zinvol bezig zijn en voor vol worden aangezien. Daarbij kunnen niet alleen de dementie, maar ook de manier waarop zij door anderen worden behandeld hun kwaliteit van leven danig in de weg zitten. In deze serie webinars leren de deelnemers hoe zij de wensen van mensen met dementie zo goed mogelijk kunnen laten uitkomen.
- Vrijheid en veiligheid bij dementie (2 sessies)
Mensen met dementie lopen onder omstandigheden grotere risico’s op ongelukken dan wij. Denk daarbij aan valgevaar, verdwalen, deelnemen aan het verkeer, zich verwonden aan voorwerpen of eten van bedorven voedsel. Daar moeten wij ze tegen beschermen. Maar teveel bescherming leidt tot sterke inperking van de vrijheid. De nieuwe wet Zorg en Dwang stelt daaraan grenzen. Wat kunnen we doen om een goede balans te vinden tussen vrijheid en veiligheid?
- Intimiteit en seksualiteit bij dementie (2 sessies)
Vriendschap, liefde, intimiteit en seksualiteit zijn menselijke basisbehoeften, ook voor mensen met dementie. Maar als je dementie krijgt veranderen de relaties met de belangrijkste mensen om je heen. Die relaties verliezen hun wederkerigheid. Dat is een groot probleem voor mensen met dementie én hun naasten. Deelnemers aan deze webinarserie leren hoe zij mensen met dementie en hun naasten in dit proces kunnen ondersteunen, en hoe zij – ook in de verpleeghuizen – dit belangrijke onderwerp de plaats kunnen geven die het verdient.
Praktische informatie
- Tien tot vijftien cursisten kunnen gelijktijdig deelnemen.
- Er wordt gebruik gemaakt van ZOOM software.
- De cursisten zitten thuis achter hun eigen laptop en loggen in. Zij zien de docenten en hun medecursisten.
- Een sessie duurt 90 minuten.
- De docenten maken gebruik van geavanceerde presentaties en indringende videofragmenten uit de praktijk.
- Er worden korte opdrachten gegeven en besproken.
- Cursisten kunnen ‘live’ vragen stellen of andere inbreng leveren.
Sessies op maat
Ook het aanvragen van een of meer sessies op maat behoort tot de mogelijkheden.
Desgewenst kan elk van deze webinarseries worden teruggebracht tot 1 sessie van 2 uur voor een groter publiek (maximaal 40 personen). Het webinar krijgt dan meer het karakter van een lezing.
vraag hier vrijblijvend een offerte aan