Waarom en voor wie
Training & ondersteuning op maat voor zorgorganisaties rondom zingeving, mensgerichte zorg, communicatie en samenwerking.
Dementie of een ander ziekteproces, zet de zingeving stevig onder druk. Hoe kan je daar als zorgverlener vooral mensgericht mee omgaan? Wat geeft het leven van de ander en jouw werk “zin”? Praktische vragen en meer levens omvattende vragen komen langs. Hoe moet het nu verder, heeft dit lijden zin, wat kan er nog wel? Daarbij is het belangrijk om vooral de mens te blijven zien,in plaats van de ziekte. Het vraagt kennis, inzicht en creativiteit.
Hoe sluiten we aan en stemmen we af op de (kwetsbare) ander?
Wanneer je zelf zorgafhankelijk zou worden en hulp nodig hebt, zou je willen dat de ander rekening zou houden met je karakter, gewoonten, eigenaardigheden en levensstijl. Vaak lukt het zorgverleners goed om degene die zorg nodig heeft ‘in kaart te brengen’, door vragen te stellen over levensloop, wensen en voorkeuren. Wanneer iemand afhankelijk is van zorg heeft dit invloed op de autonomie, één van de 16 facetten rondom zingeving. Mensbeeld ondersteunt in het in kaart brengen van zingeving, welzijn, wensen en behoeften.
Inhoud
Wij bieden ondersteuningen en trainingen op maat in het verstevigen van kennis rondom dementie. Inzicht over hoe het brein werkt van iemand met dementie zodat u nog meer kunt handelen vanuit de behoeften en kunt afstemmen op de beleving. Leren door vaardigheden te oefenen en reflectie door mee te kijken op de werkvloer. Leren door bewust te worden van het eigen aandeel in het contact met mensen met dementie. Welke verlangens en behoeften staan er bij die ander op het spel?
Wij trainen medewerkers in het voeren van intakegesprekken aan de hand van de 16 facetten en oefenen in gespreksvoering rondom lastige thema’s zoals sexualiteit, rouw en verlies. Soms durven medewerkers geen vragen te stellen, omdat ze de juiste woorden niet weten. De handelingsverlegenheid kunnen we opheffen door te oefenen. Vaak ontdekken medewerkers dat ze al veel kunnen betekenen door alleen maar te luisteren én dat je geen antwoorden hoeft te hebben. Een mooie bijvangst is dat het praten over zin- en geluk, aan de hand van de 16 facetten, ook iets met de medewerker persoonlijk doet. Stil staan bij persoonlijke waarden en zin, draagt bij aan (werk)geluk! Ook het omzetten van wensen in doelen en deze praktisch vertalen naar aandacht en activiteiten, zijn vaardigheden waar Mensbeeld expertise in heeft ontwikkeld. Wij dagen medewerkers uit om buiten de gevestigde kaders te denken én te ondernemen!
Onze ondersteuning en de persoonlijke ontwikkeling zijn in de kern allemaal terug te leiden naar zingeving, geluk en verlangens. Of het nu gaat over het aansluiten op de wensen, behoeften en het welzijn van de (kwetsbare) mens, of in de coaching van het eigen (werk)geluk. Het vraagt verkenning en inzicht naar betekenisgeving.
We maken gebruik van simulatietheater en videoreflectie. Inzicht, verandering en groei vraagt om veiligheid, vertrouwen en samenhang. Onze focus ligt op wat er goed gaat. Ons brein werkt actiever wanneer we ook in beweging zijn; onze methode is afwisselend, toegankelijk en interactief. Wij hebben er ZIN in!
Praktische informatie
Vraag vrijblijvend meer informatie en een offerte aan. Tijdens een telefoongesprek bespreken wij uw behoefte. U ontvangt dan een voorstel en offerte op maat.