Ontmoetingscentra en laagdrempelige dagbehandelingen
Doel van de introductiecursus is om het personeel van (nieuwe) ontmoetingscentra theoretische kennis en praktische handvatten te bieden die nodig zijn voor een kwalitatief goede uitvoering van het ondersteuningsprogramma. Daarbij vormt de aanpak en de ondersteuningsmethodiek die in Amsterdam wordt gevolgd het uitgangspunt.
De totale cursus leidt op tot een goede uitvoering van de functie van programmacoördinator van het ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun naasten. De cursus, of losse onderdelen hiervan, staat ook open voor andere personeelsleden van het ontmoetingscentrum.
De cursus bestaat uit 4 lesdagen (in Amersfoort) en nog 4 (online) vervolgbijeenkomsten van elk een dagdeel.
Toelating tot de opleiding is mogelijk met een relevante HBO vooropleiding of vergelijkbaar niveau op basis van eerder verworven competenties.
In 1993 gingen de eerste Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers van start in Amsterdam. Inmiddels zijn meer dan 178 van deze centra verspreid over het land te vinden. Ontmoetingscentra zijn meestal ingebed in, of gekoppeld aan, bestaande voorzieningen, zoals een buurt- of ouderencentrum of een steunpunt mantelzorg.
Het ondersteuningsprogramma dat zij bieden bestaat uit: een dagsociëteit voor mensen met dementie, en informatieve bijeenkomsten, gespreksgroepen en een spreekuur voor hun mantelzorgers. Ook worden er regelmatig sociale activiteiten georganiseerd en wordt zorgcoördinatie geboden.
De breedte van het ondersteuningsprogramma vereist gevarieerde vaardigheden van het personeel, niet alleen in het omgaan met de persoon met dementie, maar ook met de mantelzorgers en andere instellingen en hulpverleners in de regio.
aanmelden
Cursusprogramma
De cursus omvat vier dagen en vier vervolgbijeenkomsten van elk een dagdeel. In de eerste vier dagen worden de volgende onderwerpen behandeld:
Dag 1
Emotionele beleving van de persoon met dementie
Emotionele belasting van de mantelzorger
Dag 2
Ondersteuningsmogelijkheden in de wijk
Het geïntegreerde ondersteuningsprogramma in ontmoetingscentra (Amsterdams model)
Dag 3
Persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie
Emotionele belasting voor hulpverleners
Dag 4
Inleiding theorie bewegingsactivering als vorm van psychomotorische therapie
Praktijk bewegingsactivering.
Doelgroep
Personeelsleden van ontmoetingscentra die als coördinator werkzaam (willen) zijn of vergelijkbare functie.
Studiebelasting
De werkwijze is steeds zo dat door de docent, in interactie met de cursisten, eerst informatie wordt geboden, waarna aan de hand van casussen of oefeningen de theorie in praktijk wordt gebracht.
Ter voorbereiding op de bijeenkomsten wordt van de cursist verwacht dat hij enige literatuur bestudeert. Dit staat bij iedere bijeenkomst aangegeven. De literatuur is in de cursusklapper bijgevoegd. In vervolgbijeenkomsten worden de gang van zaken, de ervaringen met betrekking tot intake, communicatie met verwijzers, ervaringen met programmaonderdelen in de ontmoetingscentra, en casuïstiek vanuit de centra besproken.
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij V&VN.
Data en tijden
De cursus zal van start gaan in feburari 2025 en bestaat uit vier lesdagen en nog 4 (online) vervolgbijeenkomsten van elk een dagdeel.
Cursusdata van 9:30 - 16:30 uur
Dinsdag 4 februari, 4 maart, 1 april en 13 mei 2025
Vervolgbijeenkomsten zijn online van 9:30 - 12:30 uur
Online: 2 september, 7 oktober, 4 november en 2 december 2025
Locatie
De cursus (dag 1 t/m3) wordt georganiseerd bij Alzheimer Nederland, Stationsplein 121, 3818 LE Amersfoort.
Goed bereikbaar per openbaar vervoer.
Prijs
Kosten voor de gehele cursus bedragen € 795,- voor alle cursusdagen en terugkomdagen, inclusief cursusmap en lunch gedurende de hele dagen. Losse bijeenkomsten kosten € 100,- per dagdeel. Deelnemers aan de gehele cursus hebbben voorrang.
Deze cursussen zijn vrijgesteld van BTW.
Aanmelden
Heeft u nog vragen? Stuur een
e-mail naar Dementie-winkel.nl.
aanmelden