Contact maken - wederkerig - met mensen met dementie - Training van Theater Veder
Wederkerig contact maken via de Veder Contacmethode als activiteit | Training
0 Review | Review toevoegen
Met de Veder Contactmethode leer je door praktijkoefeningen hoe theater, poëzie en muziek het contact kan bevorderen. Plezier en enthousiasme is het belangrijkst. Achtergrond in de zorg is niet nodig.

Standaard levertijd

Op vaste data

€ 190,00
Prijs per persoon
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Waarom en voor wie

Het ziektebeeld dementie gaat gepaard met geheugenproblematiek, onbegrepen gedrag of apathie. Dit kan gevoelens van machteloosheid geven en de omgang kost dan extra energie, wordt als ‘intensief’ervaren. Theater Veder is sinds 2007 landelijk actief in zorginstellingen, Alzheimercafé ’s en op MBO/HBO instituten. De Veder Contacmethode (VCM) is wetenschappelijk onderzocht en er is bewezen effect op welzijn en arbeidsplezier. De training is geschikt voor familieleden, vrijwilligers en professionals die ondersteuning kunnen gebruiken op het gebied van communiceren. De handvatten die u krijgt kunt u gebruiken in de dagelijkse omgang of om gezamenlijk activiteiten te ondernemen.

Vrijwilligers en mantelzorgers krijgen 20% korting.

Inhoud

Maak op deze dag kennis met Theater Veder en de Veder Contacmethode (VCM). Ervaar door middel van praktijkoefeningen hoe theater, poëzie en muziek het contact kan bevorderen. Tijdens de training leren de deelnemers door middel van vier stappen; een op een contact, aanspreken van het lange termijn geheugen, ‘het hier en nu’ en het afscheid, wederkerig contact te maken. Daarbij wordt theatrale communicatie aangeleerd. Dit is een combinatie van natuurlijke eigenschappen zoals acte de preseance, timing en intonatie die direct inzetbaar zijn om het contact te verbeteren. 

Achtergrond van de methode

Theater Veder heeft dit trainingstraject door jarenlange ervaring en expertise vanuit de vakgebieden zorg en kunstvakken zoals theater, muziek en zang ontwikkeld. 

De basis van de methode ligt in het maken van een-op-een contact en afstemming. Het langetermijngeheugen, wat nog het langst intact is wordt als 2e stap aangesproken met zang, poëzie, zang, verhalen en attributen van vroeger. Daarbij wordt er veel aandacht besteed aan het afscheid (de 4e stap). 

Dankzij de herkenning die hierdoor ontstaat voelen de ouderen zich weer thuis''. Het gevoel van afsluiting verdwijnt en het zelfvertrouwen wordt versterkt. De ouderen stellen zich hierdoor vaak weer open voor wederzijds contact in ‘het hier en nu’. De 4e stap is het afscheid.

Praktische informatie

  • Duur: 1 dag van 09:30 tot 16:30 uur
  • Zie bijlage voor gedetailleerd programma
  • Data: zie het keuzemenu bovenaan deze pagina
  • Locatie: Theater Veder in Amsterdam

Wetenschappelijk onderzoek plus Vilans erkenning

In 2015 en 2016 is er tweemaal succesvol op de VCM gepromoveerd met betrekking tot toename van arbeidsplezier en welzijn. Daarnaast ontving de VCM in 2017 een Vilans erkenning als succesvolle interventie bij mensen met dementie.
 

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Educatie - soort
Cursus of opleiding
Geaccrediteerd
Lezing
Workshop of training
Webinar
Educatie - doelgroep
Zorgprofessionals
Particulieren
Educatie - onderwerp
Activiteit stimuleren
Anneke van der Plaats
Aromazorg
Beweging stimuleren
Brein Omgeving Methodiek
Clownerie
Communicatie
Complementaire zorg
Contact maken
Cursus op maat
Dag- en tijdbesteding
Depressie bestrijding
Herinneringen ophalen
Intimiteit & seksualiteit
Leefomgeving inrichten
Lerend vermogen
Mantelzorgers betrekken
Massage en aanraking
Mondzorg
Muziek & zang
Omgaan met dementie
Omgevingszorg
Palliatieve zorg
Parkinson
Prettiger thuiswonen
Probleemgedrag
Psychogeriatrie en geriatrie
Simulatie van beperkingen
Slapen
Snoezelen
Stress en overbelasting
Voeding en diëtiek
Voorlezen en vertellen
Werk-leefprocessen en bejegening
Wet Zorg en Dwang