Een beweegtuin: niet zomaar wat toestellen
Voor oudere mensen met dementie is het belangrijk om te blijven bewegen, niet alleen voor de fysieke gezondheid maar ook voor de mentale gezondheid. Als zorgverlener denkt u misschien na over het aanleggen van een beweeg- en beleeftuin bij het zorgcentrum. Hierbij is het belangrijk om niet zomaar een paar toestellen neer te zetten, maar echt te kijken naar wat past bij de behoeften van de bewoners met dementie en hoe u de tuin optimaal kunt inrichten voor beweging en beleving.
Al meer dan 100 jaar expert
Onze verkooppartner is al meer dan 100 jaar actief in de beweegwereld en heeft ruim 15 jaar ervaring met het inrichten van beweegtuinen bij zorgcentra.
Hun experts helpen graag bij het ontwerpen van de ideale beweegtuin voor uw locatie. Zij komen vrijblijvend langs om de mogelijkheden te bekijken en samen met u tot een inrichting en beweegplan te komen dat past bij de behoeften van de bewoners met dementie en uw budget. Neem gerust contact op en ontdek de mogelijkheden voor een beweeg- en beleeftuin bij uw zorgcentrum om de beweging en beleving van de bewoners met dementie te bevorderen.
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan
In vier stappen naar uw beweegtuin of beleeftuin
Stap 1: De aanleiding
Voordat er begonnen wordt met het ontwerpen van de tuin, zal er een inventarisatie plaatsvinden. Hierbij wordt gekeken waarom de tuin een beweeg- en beleeftuin moet worden, welke groepen gebruik gaan maken van de tuin, wie voor de begeleiding en programmering zorgt en welke elementen niet verloren mogen gaan. Antwoorden op deze vragen geven richting aan de eerste schets.
Stap 2: Schetsplan
Met alleen een idee is jouw ideale beweeg- en beleeftuin nog niet compleet. Na de eerste fase waarin de plannen worden gemaakt, zal Nijha je helpen met het maken van een schetsplan. Hierin wordt in grote lijnen aangegeven welke functies waar in de tuin geplaatst worden. Dit kan variëren van looppaden tot beweegaanleidingen en van beplanting tot zitplekken. Daarnaast worden ook loop- en zichtlijnen weergegeven. Het is belangrijk dat de beweeg- en beleeftuin een goede verbinding en relatie heeft met omliggende gebouwen.
Stap 3: Het ontwerp
Nadat het schetsplan besproken is, volgt de uitwerking in het ontwerp. Hiermee krijgt de beweeg- en beleeftuin concreet vorm. Er wordt zichtbaar waar de beweegtoestellen komen, hoe de paden lopen, waar plantvakken komen en waar de bankjes te vinden zijn.
Stap 4: Training begeleiders
Een essentieel onderdeel voor succes zijn de begeleiders. Daarom betrekt onze partner de beweegprofessionals uit de zorginstelling vanaf het begin bij de ontwikkeling van de beweeg- en beleeftuin. Na realisatie trainen zij zowel de beweegprofessionals als de vrijwilligers en mantelzorg.
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan