Waarom en voor wie
Familieleden en zorgprofessionals kunnen bij het Omgevingszorg Collectief terecht voor persoonlijke begeleiding en advies bij het toepassen van Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek van dr. Anneke van der Plaats. Zij ondersteunen graag bij specifieke situaties waarin het lastig blijkt om te gaan met onbegrepen (probleem)gedrag van een persoon met dementie, thuis en in het verpleeghuis.
vraag hier vrijblijvend advies aan
Zij helpen u bij het vinden van praktische oplossingen die de betrokken persoon meer gevoel van welbevinden kunnen geven. Vaak wordt daarna de zorg niet meer als een enorme last ervaren en kan men dan de persoon met dementie ook veel langer thuis verzorgen.
Een belangrijk inzicht vanuit de moderne Hersenkunde is dat mensen met dementie volledig afhankelijk worden van hun omgeving. Zij bieden u een aantal handvatten voor de manier waarop u de omgeving in dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn kunt veranderen.
Het Omgevingszorg Collectief is een groep deskundigen die zich – ieder vanuit een eigen en elkaar aanvullende discipline – bezighoudt met mensen met een hersenaandoening. Alle leden van de groep hebben een gedegen theoretische en praktische kennis van de neurowetenschappen. Deze moderne “hersenkunde” passen zij toe in de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn. Onze experts hebben een gehele geaccirediteerde leergang Omgevingszorg ontwikkeld.
Wilt u informatie over de opleidingsmogelijkheden van Omgevingszorg Collectief? De brochure kunt hier downloaden:
Download Brochure opleidingen Omgevingszorg Collectief
Praktische informatie
Neem vrijblijvend contact op. Van geval tot geval wordt bekeken wat de beste aanpak is. Soms is een telefoongesprek al voldoende. Soms is het van belang dat iemand ter plekke komt observeren om goed advies te kunnen geven.
Volgens de inzichten van Dr. Anneke van der Plaats
Dr. Anneke van der Plaats is als verpleeghuisarts, wetenschapper, docent en adviseur een voorloper in het begeleiden van mensen met dementie. Zij geeft een geheel nieuwe kijk op de werking van beschadigde hersenen bij ouderen. Haar boeken
De wondere wereld van dementie en
Het demente brein. Omgaan met probleemgedrag zijn populair. Velen ervaren de inzichten die zij deelt als een ware ‘eye-opener’.
Anneke van der Plaats bestudeerde het ontstaan van gedrag bij hersenpatiënten vanuit de moderne hersenkunde. De vorm van omgevingszorg die door haar op basis van de ‘moderne’ hersenkunde ontwikkeld is, vermindert onbegrepen (probleem)gedrag en biedt houvast voor mantelzorgers en zorgverleners. Dit, in combinatie met een geschikte woonomgeving, zorgt ervoor dat een persoon met dementie beter gaat functioneren en tot meer in staat blijkt dan wij dachten!
Op eenvoudige wijze maakt dr. Anneke van der Plaats duidelijk hoe de hersenen werken. Op basis daarvan leert men gedrag van mensen met geheugenproblemen te begrijpen.
Zij maakt invoelbaar waarom mensen met dementie volledig afhankelijk worden van hun leefomgeving en hoe zij die omgeving ervaren. U gaat begrijpen wat u zelf kunt doen om een gunstige woon-leefomgeving te creëren die dementievriendelijk is. Zij legt uit wat dit betekent voor omgevingszorg: inrichting huis of kamer, bejegening, empathie, activiteiten, gunstige prikkels voor de hersenwerking en omgaan met de onmacht van de mantelzorger of zorgverlener.